Cobus Sandema – In de schaduw van Westerbork

  • -

Cobus Sandema – In de schaduw van Westerbork

Cover boekAuteur: Cobus Sandema
Taal: Nederlands
Pagina’s: 236
Uitgave: februari 2013
Uitgever: mijnbestseller.nl

In de schaduw van Westerbork

Een geschiedenis over de zoektocht naar de biologische vader in de context van een opvoeding door NSB-ouders. Omwille van privacy van de nog levende personen in het verhaal zijn de namen in dit boek veranderd, met uitzondering van publicaties uit officiële openbare bronnen. Een verslag over het gewone dagelijks leven onder de last van loyaliteitsconflicten. Dilemma’s tussen kwetsbare openheid of ontkennen. Het is een kritische terugblik op de aflossing van erfpacht in het schuldgevoel voor kinderen wiens ouders een andere keuze maakten. Winnaars schrijven de geschiedenis en oordelen over goed of fout. Verliezers zwijgen. Waar lag in de oorlog de lijn tussen goed of fout? Voor gewone burgers in bezettingstijd was het niet uitsluitend een zwart-witverhaal. Het kwaad is bij ieder mens latent aanwezig. Als stormen bedaren, drijven de ware verhalen en familiegeheimen over het verleden naar boven. Volgens de Canadese schrijver Michael Ignatieff is de enige geschiedenis die echt bestaat opgetast in het geheugen van levende mensen.’

Recensie van GSB:
Hét verhaal van hét NSB-kind bestaat niet, maar de levensgeschiedenis die Cobus Sandema in dit boek heeft neergeschreven is beslist verre van standaard. De meeste kinderen uit gezinnen waarin vader en/of moeder lid waren van de NSB of van een van de aan de partij gerelateerde organisaties, hebben altijd geweten wie hun ouders waren, ook al waren ze meestal een zekere tijd van hen gescheiden.

Het verhaal van Cobus lijkt daarom meer op de levensverhalen van kinderen van Duitse militairen (of soldaten uit de Geallieerde legers of andere onbekende vaders), want hij is jarenlang op zoek geweest naar zijn biologische vader.
Zijn moeder, die lid was geweest van de partij, bracht Cobus tijdens haar internering in het kamp Westerbork ter wereld.

Zo’n geboorteplaats achtervolgt je je hele leven, mensen verwachten een uitleg. Voor Cobus is het een geluk geweest dat hij samen met zijn moeder na haar vrijlating naar het westen van het land verhuisd is, waar niemand iets over hun achtergrond wist. Daarom is hij op school en op straat nooit gepest. Maar de vele verhuizingen waren niet goed voor zijn leerprestaties en de gevolgen daarvan hebben hem zijn leven lang begeleid.

Zijn moeder wilde nooit iets over het verleden zeggen en Cobus was al met zijn Hanna, van wie hij enorm veel steun en begrip ontvangen heeft, getrouwd toen hij op de laatste dag van een vakantie in Engeland zijn moeder voor het blok zette en de naam van zijn vader vroeg. Die gaf ze hem uiteindelijk.
Toen begon zijn zoektocht, die hem bracht naar het internet en het CABR, waar hij veel gegevens vond. De waarheid viel niet mee: zijn vader was voor geweldsdaden tot de doodstraf veroordeeld, een straf die ook voltrokken is. Hij kreeg contact met een half-broer, het raadsel van zijn afkomst leek opgelost. Maar zo simpel was het niet.

Hopelijk heb ik hiermee jullie interesse kunnen wekken in mijn boek.

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch