Elmar den Braber – Mijn vader was een NSB’er

  • -

Elmar den Braber – Mijn vader was een NSB’er

COVER BOEK
Auteur Elmer den Braber

Uitgever De Spion
Taal Nederlands
Pagina’s 288 pagina’s
Darum November 2014
ISBN13 9789082100600
Weesp, mei 1945.

De vader van de 17-jarige Elsa Aaldering is na zijn arrestatie onder onopgehelderde omstandigheden in het voormalige SS-concentratiekamp Vught om het leven gekomen. Bovendien is Elsa het contact met haar hartsvriendin Anna volledig kwijtgeraakt.
Het gezin Aaldering blijft ontredderd achter, maar ondanks alles lukt het Elsa elders een nieuw leven op te bouwen met haar man Willem. Het geluk kent echter een hoge prijs: ze moet het verleden doodzwijgen.

Nu, vele jaren later en in de herfst van haar leven, houdt Elsa op een gewone maar prachtige zondagmiddag een familiefeestje. Ze beseft dat dit haar laatste kans is om de waarheid over haar ‘foute’ vader te onthullen.

Mijn vader was een NSB’er is een adembenemende zoektocht langs de oevers van de waarheid en neemt de lezer mee in een stroomversnelling tussen heden, verleden en alles dat daarin wordt meegesleurd. Bovenal is het een spannend verhaal vol tegenstrijdige emoties over vriendschap, verraad en onmogelijke keuzes – de strijd van Elsa geeft een stem aan de zwaarbeladen erfenis van ruim 1 miljoen Nederlanders.

“Sommige kinderen van NSB’ers leefden in en na de oorlog in een hel.Op het leven van een van hen baseerde Elmer den Braber deze roman.Zeer de moeite van het lezen waard.”
Ad van Liempt – journalist, auteur & historicus. Bedenker van de succesvolle TV documentaire reeks ‘Andere Tijden’

“Prachtig beeldend verhaal dat je niet meer loslaat.
Wat zou jij hebben gedaan?”

Emile Ratelband – ondernemer en mediapersoonlijkheid
(zijn familiegeschiedenis is één van de vier waargebeurde verhalen achterin dit boek)

“Ontegenzeggelijk een hele bijzondere roman.”
Maarten van Rossem – historicus ¬en schreef het voorwoord voor dit boek Elmer den Braber (Eindhoven, 1981) heeft zijn passie voor taal, geschiedenis en bijzondere verhalen samengebracht in zijn debuutroman Mijn vader was een NSB’er. Eerder schreef hij korte verhalen waaronder ‘Het sprookje van Eindhoven’.
Recensie(s)

In de ik-vorm verteld fictief verhaal (alleen het wegvoeren van de Joodse schoolmeester uit Weesp is historisch) over een vrouw die na jaren van schaamte en zwijgen haar kinderen en kleinkinderen vertelt over haar vader, die in de oorlog NSB’er werd en in de Bevrijdingsdagen in concentratiekamp Vught om het leven kwam. Het NSB-lidmaatschap van haar vader staat Elsa in de oorlog, ze was toen een tiener, al tegen, mede door de betrokkenheid van de NSB bij het wegvoeren van de Joden. In het geheim voorziet ze een aantal Joodse onderduikers van voedsel uit de kruidenierswinkel van haar vader in Weesp. Na de oorlog worden Elsa en later ook haar oudste zoon gemeden en beschimpt vanwege het NSB-etiket dat aan hen kleeft. Naast het romangedeelte (waarin Elsa afwisselend haar belevenissen van toen en nu vertelt) bevat het boek een katern met foto’s uit Weesp uit die tijd en vier korte, waargebeurde persoonlijke verhalen (o.a. van Emile Ratelband) rond dit thema. Met een voorwoord van historicus Maarten van Rossem over de NSB en de naoorlogse reacties hierop. Een via crowdfunding uitgegeven, vlot geschreven, toegankelijk, aansprekend verhaal over een onderwerp dat nog steeds vaak taboe is maar ook nog zeer leeft. Het vat de belevenissen van veel NSB-kinderen heel goed en herkenbaar samen.

Lees hier de uitnodiging voor boekpresentatie in Utrecht, 27 februari 17;00, Broese boekhandel, stadhuisbrug 5 Utrecht.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch