De oorlog van twee Kanten – Rinke Smedinga & Martine Letterie

  • -

De oorlog van twee Kanten – Rinke Smedinga & Martine Letterie

FOTO RINKEDe grootvader van (jeugd)boekenschrijfster Martine Letterie werd in de Tweede Wereldoorlog via kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme weggevoerd en vermoord. De vader van Rinke Smedinga volgde een SS-opleiding en werkte onder meer als bewaker in kamp Westerbork. Martine en Rinke zijn 25 jaar getrouwd en vertellen samen hun verhaal. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over ‘goed en fout’.

Beide schrijvers publiceerden over de oorlog. Martine is voorzitter van de stichting Vriendenkring Neuengamme en schreef negen kinderboeken over deze periode, onder andere in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Haar boek Groeten van Leo; een kind in kamp Westerbork is onlangs genomineerd voor de Thea Beckmanprijs, voor het beste historische kinderboek. Rinke publiceerde ook over zijn familiegeschiedenis en won de Plantage Poëzieprijs met een gedicht over de oorlog. Daarnaast is hij (mede)initiatiefnemer van de verhalenwebsite het Open Archief en de tentoonstelling Getekend Geboren, over ‘kinderen van foute ouders’. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog en om er in openheid met anderen over te kunnen praten, ongeacht het verleden van hun familie en opvatting.

Twee kanten, twee delen, twee uur
De bijeenkomst in Herinneringscentrum Kamp Westerbork bestaat uit twee delen. Martine en Rinke vertellen voor de pauze het verhaal van hun familie en de plaats die deze heeft (gehad) in hun relatie. Na de pauze staat het gesprek met het publiek centraal. In dit gesprek worden (anonieme) vragen beantwoord en zal gaan over de aspecten waar de deelnemers belangstelling voor hebben.
De ‘drie-minuten-microfoon’ geeft het publiek de gelegenheid om hun verhaal te delen.

De bijeenkomsten die plaatsvinden op 7 september en 5 oktober duren twee uur en beginnen om 14.00 uur.

Het bijwonen van het gesprek zit bij de museumprijs inbegrepen.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch