Lesbrieven

‘Op 5 mei 1945 was het niet voor iedereen feest’

Op 5 mei werd Nederland bevrijd, maar het was die dag niet voor iedereen feest. Na het vertrek van de Duitse bezetter, volgde de afrekening met de Nederlanders die in oorlogstijd ‘fout’ waren geweest. Er werd wraak genomen op zogeheten Moffenmeiden en meer dan 100.000 Nederlanders vanaf 16 jaar die van collaboratie werden verdacht, werden opgepakt.  Zij werden opgesloten in kampen onder afschuwelijke omstandigheden en hun huizen en bezittingen werden hen afgenomen. Hun kinderen kregen te maken met discriminatie en uitsluiting.

Over deze feiten wordt weinig verteld in de schoolboeken. Met behulp van de lesbrief ‘Op 5 mei 1945 was het niet voor iedereen feest’ kunnen middelbare scholieren uit de bovenbouw en hun docenten kennis opdoen en discussiëren over thema’s uit de lesbrief.

Download hier onze lesbrief in PDF:   Op 5 mei 1945 was het niet voor iedereen feest

©  2020  Stichting Werkgroep Herkenning

Deze lesbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Speciaal voor 75 Jaar Vrijheid ontwikkelde Movies that Matter in samenwerking met Stichting Werkgroep Herkenning en Hilk Film een online leerpad bij de korte film ‘Moffenmeid’. Het educatiemateriaal is geschikt voor thuisonderwijs en bestemd voor VO, vanaf leerjaar 3.
De lesbrief  ‘Op 5 mei 1945 was het niet voor iedereen feest’  is onderdeel van het educatiemateriaal.
Onze berichtgeving over dit onderwijsproject leest u hier


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch