Internationaal Bulletin

INTERNATIONAAL BULLETIN
Toen de Werkgroep in 1995 subsidie ontving, besloot het bestuur een nieuw internationaal bulletin op te zetten en dit te bekostigen. Gonda Scheffel-Baars werd met het redigeren en uitgeven van het ‘International Bulletin’ belast.

Het eerste nummer verscheen in november 1995. Het Bulletin is bedoeld als een ontmoetingsplaats tussen groepen en individuele personen die zich met de gevolgen van de oorlog voor kinderen van collaborateurs en Nazi’s in de diverse West-Europese landen bezig houden. De eerste oplage bedroeg 35 exemplaren, nu staan er 180 adressen op de verzendlijst. Het blad wordt verstuurd naar lezers in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Canada en de VS.

In de jaren tussen 1995 en 2015 is rond het International Bulletin een eigen netwerk ontstaan. Er is contact met o.a. de volgende organisaties:

  • Drie organisaties die ontmoetingen organiseren tussen nakomelingen van Duitse Nazi’s of meelopers in Duitsland of Oostenrijk en nakomelingen van Joodse slachtoffers, nu wonend in Israël of in de VS.
  • In Noorwegen twee organisaties van kinderen van leden van de National Sammlung, een collaborerende partij, een organisatie voor kinderen van een Noorse moeder en een Duitse vader en kinderen die verbonden waren met het Lebensbornproject.
  • In Denemarken een organisatie van kinderen met een Deense moeder en een Duitse vader.
  • Twee organisaties van Finse kinderen die tijdens de oorlog naar Zweden en Denemarken zijn geëvacueerd, een in Finland en een in Zweden.
  • In Engeland een organisatie van Britse kinderen die vanuit de grote steden naar het platteland geëvacueerd werden om aan oorlogshandelingen te ontkomen en de internationale organisatie van geëvacueerde kinderen en oorlogskinderen INTERFEW.
  • In Duitsland met het Dachau Institut Psychologie und Pädagogik en de vereniging van Duitse oorlogskinderen Kriegskind.
  • Een Frans-Duitse organisatie van kinderen met een Duitse vader en in België en in Frankrijk een vereniging van nakomelingen van de bevrijders, meestal Amerikanen en Canadezen.

In het International Bulletin is allereerst plaats voor persoonlijke verhalen. Daarnaast verschijnen er aankondigingen voor en verslagen van conferenties en workshops. En er worden regelmatig artikelen geplaatst over lopende onderzoeken en ook boekbesprekingen kunnen op een plaatsje rekenen.

Het blad is inderdaad de ontmoetingsplaats geworden die beoogd werd. Op het internationale vlak is Herkenning niet alleen geïntegreerd, de ervaring die in de 34 jaar opgedaan is, is vaak een voorbeeld voor de andere organisaties. Door het Internationaal Bulletin speelt Herkenning een leidende en coördinerende rol

Archief van uitgekomen Internationale Bulletins:

 

als u geïnteresseerd bent in ons Internationaal Bulletin of u heeft vragen, contact u ons dan geheel vrijblijvend op onderstaand adres:

Secretariaat
Stichting Werkgroep Herkenning
Rijksstraatweg 193
1115 AR  Duivendrecht
Nederland ( NL )
Mobiel: +31 (0)6 330 57 003
Email: secretariaat@werkgroepherkenning.nl


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch