Laatste nieuws

  • -

Uw mening gevraagd over het project Collaborateurs online

Geachte websitebezoeker,

Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende:

 

Wij zijn ervan op de hoogte gesteld dat Netwerk Oorlogsbronnen, welke landelijk zorgt voor het erfgoed van WOII, voortgang wil gaan maken met de digitalisering van ‘Beladen (=fout) erfgoed’.

Daarvoor is een project Collaborateurs online in gang gezet.

 

Doel van dit project is om gezamenlijk een kader te ontwikkelen voor het online beschikbaar stellen van persoonsgegevens van collaborateurs. Hierdoor zou er zowel recht worden gedaan aan de behoefte van het publiek kennis te nemen van de oorlogsgeschiedenis van familieleden of plaatsgenoten, maar ook rekening worden gehouden met de ethische en morele bezwaren van nabestaanden van collaborateurs en slachtoffers
De primaire doelgroep van de digitalisering zijn de vele oorlogserfgoed instellingen die ‘beladen erfgoed’ bewaren – foto’s, dagboeken, documenten, persoonsgegevens, kranten, tijdschriften, boeken. Het is belangrijk deze discussie uitgerekend nu op gang te brengen omdat de komende jaren steeds meer ‘beladen erfgoed’ collecties openbaar toegankelijk worden (zoals de dossiers bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in 2025).
De voortschrijdende digitalisering maakt dat deze bronnen – mits in digitaal formaat beschikbaar en nader toegankelijk gemaakt – binnen het bereik van één muisklik volledig doorzoekbaar zijn en automatisch aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

De vraag is echter – ook als de Archiefwet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG) geen beperkingen meer opleggen, wat overigens nog de vraag is – is het wenselijk dat iedereen toegang heeft tot de persoonlijke documenten van en over collaborateurs?

U begrijpt dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd, maar als Stichting Werkgroep Herkenning vinden wij het belangrijk dat de stem van de kinderen, kleinkinderen en andere betrokkenen hierover wordt gehoord.

Op 12 oktober 2021 is er een besloten symposium over dit onderwerp, waar ook het bestuur van Stichting Werkgroep Herkenning is uitgenodigd.  Daar willen wij onze inbreng over dit onderwerp laten horen. Daarom zijn we benieuwd naar uw mening over dit onderwerp.

Onze vragen aan u zijn dan ook:

—Hoe kijkt u aan tegen deze ontwikkeling dat erfgoed van foute Nederlanders (zoals brieven / dagboeken en dossiers) digitaal doorzoekbaar wordt?

—Welke voordelen ziet u?

—Welke nadelen vreest u?

 

Mocht u willen reageren op deze oproep dan vragen wij u uiterlijk 10 oktober 2021 een mail te zenden naar:  secretariaat@werkgroepherkenning.nl

Uw reactie zullen wij vanzelfsprekend in vertrouwelijkheid behandelen.

 

Alvast onze hartelijke dank voor uw moeite!

Met vriendelijke groet,
Bestuur Stichting Werkgroep Herkenning

 

Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSB-fonds.

Voor uitgebreide informatie zie onderstaande webpagina’s van Netwerk Oorlogsbronnen:

Symposium 12 oktober 2021 – Beladen archieven online

project Collaborateurs online


  • -

Miloe van Beek – Daar praten wij niet over

De erfenis van een oorlogsverleden

De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn ‘foute’ keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

Sacha’s kleindochter Miloe van Beek had een moeizame relatie met haar grillige oma en besluit bijna twintig jaar na haar dood om niet alleen Sacha’s levensverhaal te reconstrueren, maar ook te onderzoeken in hoeverre dat haar en haar kinderen nog steeds beïnvloedt. Zo hoopt Miloe de schaamte te doorbreken die haar familie al generaties lang in zijn greep houdt.

Daar praten wij niet over: de erfenis van een oorlogsverleden is een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen en de zoektocht naar vergeving.

 

Miloe van Beek (1974) studeerde journalistiek en Internationale Betrekkingen. Ze werkt als journalist voor onder andere Het Financieele Dagblad en Libelle, publiceerde het boek Yes! I screwed up en schrijft een veelgelezen blog.

 

Bezoek hier de persoonlijke website

© 2021  Miloe van Beek      Uitgeverij Orlando


  • -

‘Wat niet weet, wat niet deert’ – podcast

Een podcast door Mette Bunskoek

Het is de Tweede Wereldoorlog, je maakt een keuze die je beter niet had kunnen maken. Je kunt niet vermoeden dat tachtig jaar later je achterkleinkind daar nog steeds last van heeft.

In ‘Wat niet weet, wat niet deert’ duikt Mette Bunskoek in haar familiegeschiedenis en neemt je mee in haar zoektocht. Een verhalende podcast over een foute keuze en de gevolgen daarvan, over schaamte en schuldgevoel, over zwijgen of toch maar praten, over het verleden en de toekomst.

 

© 2021  Mette Bunskoek

Beluister hier de podcast    tijdsduur ca. 48 min.


  • -

Internationaal Bulletin lente 2021 nu beschikbaar

Nieuwe uitgave Internationaal Bulletin – lente 2021 – is nu beschikbaar. Voor overzicht en downloaden volg onderstaande link.

New edition International Bulletin – spring 2021 – is now available. For overview and download follow the link.

Naar overzicht Internationaal Bulletin


  • -

Robert Niessen – De onzichtbare hand van mijn moeder

Reis naar het binnenste

Slaat het lichaam herinneringen op die de geest is vergeten? Hoe ‘fout’ was mijn opa? Kun je ook emoties van je moeder erven?
Een reisverslag van de innerlijke zoektocht naar mijn wortels.

Het schrijfproces van dit reisverslag ervaar ik als de laatste etappe van een jarenlange zoektocht naar antwoorden op enkele levensvragen die mij steeds meer dwars zaten:
‘Wat houdt mij klein?‘ en ‘Waar komt mijn groeiende onzekerheid vandaan?’ Het leven is te complex om daar sluitende antwoorden op te vinden – en daar ben ik ook niet op uit, maar ik ben ervan overtuigd geraakt dat ik met mijn geboorte niet alleen de genen, maar ook een deel van het verleden van mijn moeder heb meegekregen; niet haar feitelijke geschiedenis,
maar de gevoelens die zij heeft ervaren als kind van een landverrader, een NSB’er: gevoelens van schuld, schaamte en onzekerheid.

Auteur:    Robert Niessen    © 2021

Lees hier het hele verhaal   (PDF)

 

 

 


  • -

Mieke Eerkens – De oorlog van horen zwijgen

De oorlog van horen zwijgen
Een familiegeschiedenis

Sjef, de vader van Mieke, is tien als in Indië de oorlog uitbreekt. Korte tijd later wordt hij, gescheiden van zijn familieleden, in een Japans kamp geïnterneerd. Dankzij zijn onverzettelijkheid en vindingrijkheid weet hij te overleven.

Else, de moeder van Mieke, is vijf als in Nederland de oorlog eindigt. Korte tijd later wordt ze gescheiden van haar ouders, die in kampen voor NSB’ers worden geïnterneerd. In een weeshuis wacht ze tot iemand haar komt ophalen.

Mieke groeit op in het veilige Californië. Haar ouders hebben daar een leven opgebouwd, ver van het grauwe, naoorlogse Nederland, waar geen van beiden kon aarden. Maar in hoeverre is een nieuwe toekomst mogelijk als je het verleden niet kunt loslaten? Na een jeugd vol onbeantwoorde vragen besluit Mieke Eerkens het oorlogsverleden van haar ouders te onderzoeken. In archieven, kampdagboeken en op reis langs de plekken van toen ontdekt ze dat de geschiedenis vaak veel complexer is dan we denken.

Over de auteur:
Mieke Eerkens is een Amerikaans-Nederlandse schrijfster, ze groeide op in Californië en woont sinds kort in Amsterdam. Ze studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Leiden en creative writing in Iowa en schrijft voor diverse Amerikaanse publicaties, waaronder The Atlantic en Creative Nonfiction.

  • Auteur: Mieke Eerkens
  • Vertaler: Patricia Piolon
  • Uitgeverij: De Geus

 

Online lezing:
Voor haar boek De oorlog van horen zwijgen deed  Mieke Eerkens onderzoek in het Nationaal Archief. Het boek vertelt over haar vader, die de oorlog in een Japans kamp doorbracht, en haar moeder, die als dochter van NSB-ers na de oorlog in een kindertehuis terechtkwam.

Op zondag 18 oktober 2020 gaf Mieke Eerkens een gratis online lezing voor de culturele agenda van het Nationaal Archief.

Hierbij de link om de lezing terug te kijken: https://youtu.be/6YmOX24vIuQ

Bron: website Nationaal Archief

 

Overige internetbronnen:

https://miekekeerkens.wixsite.com/home

https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/de-oorlog-van-horen-zwijgen/

https://www.trouw.nl/nieuws/de-schade-van-de-auto-achter-aan-de-kettingbotsing~b3969ce1/

 

 

 

 

 

 

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch