Laatste nieuws

  • -

Herkent u iets op deze foto’s?

Beste lotgenoten,

Zie bijgaand een oproep van een van een lotgenoot Tamara Vermeire:

Tussen de foto’s van mijn oudtante Gerritje (Ger) Elbertsen, vond ik een drietal foto’s die in 1942 in Hamburg zijn genomen.Het lijkt op een vakantie te gaan van 27 juni tot 13 juli 1942. Deze datum staat op de foto’s vermeld. Op de linkerfoto staat een voor mij onbekende vrouw en achterop het opschrift “Planten un Blomen” Hamburg, op de rechterfoto staat Ger en achterop is “Op de Alster” Hamburg genoteerd. De derde foto is beschadigd, je ziet een stukje meer met zeilboten en achterop kun je alleen nog ‘Hamburg’ lezen.
Hoe komt een Nederlands meisje in 1942 in Hamburg terecht? Het lijkt een zeer vreemde vakantiebestemming!
Zijn er meer verhalen bekend van Nederlandse jonge vrouwen (Ger is hier 22) die voor een korte periode, een vakantie, naar Duitsland gingen?Hoe zou de reis er naar toe zijn verlopen? Moeten ze met iemand mee zijn gegaan? Was er een visum nodig? Zou ik hier iets over terug kunnen vinden?Ik ben heel benieuwd of er vergelijkbare verhalen / situaties zijn geweest. Alle informatie is welkom!

Kunt u haar helpen met informatie?

Stuur dan direct een berichtje naar haar via tmjvermeire@gmail.com. Alvast dank.


  • -

Herman Liesemeijer – Uit de draaikolk van narcistisch misbruik


Auteur:
HERMAN LIESEMEIJER

Uitgeverij: Vrije Uitgevers, De

Datum: 20 november 2023

Taal: Nederlands

Pagina’s: 230

EAN: 9789083379722

Opmerking: Het boek is vanaf 20 november door Herman Liesemeijer leverbaar. Vanaf 27 november is het ook in de boekhandel verkrijgbaar. Meer info zie: Verkooppagina.

Onderwerp: NSB, HKP, Nederland na de Tweede Wereldoorlog, narcisme.

Samenvatting

In het boek ‘Uit de draaikolk van narcistisch misbruik’ beschrijf ik mijn eigen leven in een toxisch gezin. Op mijn 47e kwam ik er namelijk achter dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zowel haar man als de kinderen heeft ze psychisch mishandeld. Maar de tragedie begon eigenlijk al generaties eerder…

Mijn grootvader aan vaderskant werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetters. Hij was in burgerdienst van de HKP, een onderdeel van de Wehrmacht dat het militaire wagenpark onderhield. Ook was hij sympathiserend lid van de NSB.

Op een nacht kwam er een gewapende man de ouderlijke woning van mijn vader binnen. Hij gijzelde de familie maar werd uiteindelijk opgepakt door de Grüne Polizei. Uit angst voor represailles vluchtte het gezin op woensdag 6 september 1944 met een evacuatietrein richting Duitsland. Doch de trein werd bij Diemen beschoten door de Royal Air Force.

Papa’s beide ouders en een jonger broertje kwamen daarbij om het leven. Het heeft mijn vader voor de rest van zijn leven getekend. Doordat hij zwaar getraumatiseerd was werd hij een gemakkelijke prooi voor de narcistische vrouw waarmee hij trouwde. Uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort. Mijn zus en ik.

In het vervolg van het boek vertel ik hoe de narcistische mishandeling mijn verdere leven beïnvloedde. Hoe ik op school werd gepest, over de toxische vriendschappen en later ook toxische relaties.

Dit boek werpt licht op hoe de samenleving slachtoffers van narcistisch misbruik vaak verkeerd ziet en behandelt. Toch is het ook een verhaal van veerkracht, over hoe ik het juk van narcistisch misbruik afwierp en zin aan mijn leven gaf.

Het was de wens van mijn vader dat zijn verhaal ooit zou worden verteld. Een verhaal waarover hij zijn leven lang heeft gezwegen. En ook ik heb het lang voor me gehouden, uit angst voor veroordelingen. Doordat ik dit familiegeheim uitgebreid in dit boek beschrijf doorbreek ik dit stilzwijgen.

Helaas mocht mijn vader het niet meer meemaken. Op 15 september 2023 overleed hij op 91-jarige leeftijd. “Het is weer september” zei hij op één van zijn laatste heldere momenten. Aan hem heb ik dit boek opgedragen. Moge hij rusten in vrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • -

Informatie over de vrouwen in Westerbork na WO2

Beste mensen,

Graag aandacht voor de volgende oproep van een van onze donateurs Sheila Sitalsing:

Ik ben op zoek naar informatie over vrouwen die na de oorlog op verdenking van collaboratie in Westerbork gedetineerd zijn geweest. Ik ben vooral benieuwd naar ervaringsverhalen en naar persoonlijke herinneringen of geschiedenissen die overgeleverd zijn: hoe waren de omstandigheden, hoe was het regime, hoe was de sfeer, en vooral: hoe was het er voor de vrouwen?

Met grote dank! Sheila Sitalsing (s.sitalsing@gmail.com)

Kunt u haar hiermee helpen?

Alvast dank.


  • -

Schrijver gezocht

Beste bezoeker van deze website,

Een vrouw uit het Noorden van het land wil haar verhaal op schrift laten zetten. Ze is in 1941 geboren en heeft haar vader niet gekend omdat deze kort na haar geboorte sneuvelde aan het Oostfront. Wie haar vader was is voor haar verborgen gehouden. Pas na lange tijd is ze er zelf achter gekomen. Hoe dit alles in zijn werk ging, hoe haar leven is verlopen en wat het voor haar betekent wil ze vertellen en laten vastleggen.

Ik zoek iemand die dit uit interesse en betrokkenheid bij het onderwerp wil en kan doen.

Hendrik Jan Vermeulen

Tel. 06 5377 5617

Email hjlcvermeulen@gmail.com


  • -

Marijke Verduijn – De verliezers

‘De verliezers – Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949’ 

Auteur: Marijke Verduijn
Uitgeverij: Uitgeverij Balans
Taal: Nederlands
Pagina’s: 352
ISBN 9789463822954

Onderwerp: Internering, Vught, Nederland en de Tweede Wereldoorlog

Samenvatting
Het eerste boek over interneringskamp Vught. Na een snelle ontruiming door de bezetter rond Dolle Dinsdag werd Kamp Vught na de bevrijding eind oktober 1944 een interneringskamp voor collaborateurs. In de naoorlogse chaos zaten er ook kinderen en onschuldigen. De internering van collaborateurs was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie zaten er eigenlijk? En hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken?

Marijke Verduijn deed jarenlang onderzoek naar het eerste en grootste naoorlogse interneringskamp onder Nederlands gezag. Ze raadpleegde archieven en kranten, las dagboeken en brieven uit het kamp en sprak met geïnterneerden, bewakers en hun kinderen. Dat levert een uniek beeld op van het dagelijks leven in het kamp en de reactie daarop in de samenleving. Onder de ‘verliezers’ waren ook burgerevacués uit het Duitse Selfkantgebied, dat eind 1944 in de frontlinie lag. Verduijn onderzocht ook hun ervaringen in Vught en sprak met ooggetuigen en nabestaanden.

Willekeur
‘De verliezers’ beschrijft een veel te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis. Een onthullend verhaal over willekeur, eigenrichting en allengs toenemende aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving. Het boek is vanaf 1 september 2023 te koop in het museum en in de boekhandel (352 pagina’s, € 29,95, Uitgeverij Balans). In de vaste expositie in Barak 1B van NM Kamp Vught worden het interneringskamp en het opvangkamp belicht; het boek van Verduijn is een belangrijke aanvulling voor de geschiedschrijving van deze periodes.


  • -

Aan de kinderen betrokken bij de SWH

Wie ben ik?
Ik ben historicus en journalist. Dit jaar verscheen van mij een boek met de titel ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. Geïnspireerd op dat boek maak ik vanaf dit najaar in samenwerking met Corti Media een podcast met gesprekken met kinderen van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden. Iedere aflevering van de podcast duurt circa drie kwartier en telkens staat één persoonlijk verhaal centraal. Ik ben de host en begeleid het verhaal. Tijmen Dokter (publiekshistoricus en onder meer werkzaam voor het Nationaal Militair Museum) zorgt voor historische duiding.

Ik hoor graag ook uw verhaal.
Opgroeien in een gezin met een of twee ouders die tijdens de oorlog aan de zijde van de bezetter stonden, heeft veel impact. Hoe zag het leven van uw ouders eruit, wat was hun achtergrond, welke afslagen in het leven namen zij, en welke invloed heeft dat gehad op dat van u? Hoe was uw contact met uw vader, en met uw moeder? Hoe heeft u dat in uw verdere leven beïnvloed? In uw werk, in uw vriendschappen, in uw relaties? Hoe kijkt u, na al die jaren, op dat alles terug?

Podcast
De podcast wil net als eerder het boek geen stelling nemen. Het gaat niet om goed of fout, maar om een beter besef te krijgen van de drijfveren van de mensen die tijdens de oorlog aan de zijde van de bezetter stonden en de betekenis ervan voor hun kinderen. En al is het misschien ongemakkelijk en doet het pijn en verdriet, het is goed om alle verhalen van deze oorlog te vertellen. Ook de lastige, die hele onvoorstelbare geschiedenis. Niet alleen om dat verleden een plek te geven, het kan ook helpen die oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, iets inzichtelijker te maken. Wilt u – net als een aantal mensen uit het boek – graag meewerken? Dat kan. Wilt u dat doen, maar liever niet onder uw eigen naam? Dat kan ook. Wilt u eerst telefonisch contact opnemen om meer over mij en dit project te weten, ook dat kan natuurlijk. Ik begrijp dat dit soort verhalen gevoelig liggen en respecteer dat.

Contact
U kunt contact met mij opnemen via de Stichting Werkgroep Herkenning door te mailen naar secretariaat@werkgroepherkenning.nl.

U kunt ook direct contact met mij opnemen door mij te bellen op telefoonnummer 06 22 90 86 60 of door te mailen naar rljblom@gmail.com.

Ik hoor graag van u.

Vriendelijke groet, Rick Blom


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch