Laatste nieuws

  • -

Rita Steenwoerd-Vos – Huis zonder fundament

Auteur: Rita Steenwoerd-Vos
Uitgeverij : Rita Steenwoerd-Vos
Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 140mm x 210mm
Aantal pagina’s : 361
ISBN : 9789464810363
Datum publicatie : 05-2023

Aanvullende informatie:
Prijs van het boek is € 22,50 en het is te bestellen via
– een mail naar boekenvanrita@gmail.com
– of via de website www.boekenbestellen.nl
Andere boeken, zie: www.ritasteenwoerd.com

 

Onderwerp: Tweede Wereldoorlog, ‘foute’ vader, gevolgen onveilige jeugd, geweld, gevangenschap.

Bericht van de schrijfster:
“Graag wil ik bij u onder de aandacht brengen: Huis zonder Fundament. Een boek dat op 5 mei 2023 in de bibliotheek in Vaassen werd gepresenteerd. Aangezien ik, geheel passend bij de inhoud van het verhaal, heb besloten de netto-opbrengst van Huis zonder Fundament te bestemmen voor de stichting Het Vergeten Kind, is er mij veel aan gelegen om het boek bij zoveel mogelijk lezers onder de aandacht te brengen, waardoor ik hopelijk met een mooie opbrengst het goede werk van deze stichting kan ondersteunen.”

Samenvatting
‘Je moet mijn leven zien als een huis zonder fundament. Dat zakt aan alle kanten een beetje scheef. Het is verloren gegaan op het moment dat het liefste wat ik had me werd afgenomen…’

Huis zonder fundament is het verhaal van Peter en Marleen.

Hij vertelt, over de oorlog binnen en buiten het gemankeerde gezin met een foute vader.

Over geweld en gevangenschap, en de dunne scheidslijn tussen slachtoffers en daders, tussen overleven en niet meer willen leven.

Maar ook over aandacht, die koestert en verwarmt.

Hij maakt de balans op: was zijn leven een verloren leven, of toch niet?

Zij luistert, gaat op in zijn verhaal.

Het kantelt het beeld dat zij heeft van haar eigen jeugd, de relatie met haar ouders, haar overleden man en haar kind, maar vooral van zichzelf.

Slaagt zij erin zich te ontdoen van haar wrok over het verleden, en verantwoording te nemen voor haar toekomst?

Zij kwam om hem te redden. Maar wie redt wie nu eigenlijk?’

Huis zonder Fundament valt in de categorie literaire non-fictie of biografieroman. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en in de vorm van een roman gegoten.


  • -

Nieuwe Documentaire over Bureau Bijzondere Jeugdzorg

Beste donateur,

Mijn naam is Lisa Hukker. Afgelopen jaar maakte ik mijn afstudeer-documentaire ‘Doodzwijgen‘ over mijn overgrootvader die bij de N.S.B. heeft gezeten. Mede dankzij Stichting Werkgroep Herkenning en haar donateurs is deze film tot stand gekomen. Voor mijn nieuwe documentaire vraag ik opnieuw hulp van Herkenning. Tijdens het maken van ‘Doodzwijgen’ stuitte ik op het ‘Bureau Bijzondere Jeugdzorg’. Ik kwam erachter dat mijn opa op 11-jarige leeftijd een jaar lang op ‘De Heidepol‘ heeft gezeten. Hier heeft hij de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. In ‘Doodzwijgen’ wordt dit kort belicht.

Het verhaal van mijn opa staat niet op zichzelf. 20.000 kinderen kwamen na de bevrijding in handen van Bureau Bijzondere Jeugdzorg. Zij werden stelselmatig mishandeld en gestraft voor de daden van hun ouders. Over deze vreselijke misstanden gaat mijn nieuwe documentaire. De komende maanden zal ik mij in de archieven begeven en boeken, krantenartikelen en scripties lezen. Maar het is natuurlijk het allerbelangrijkste dat ik mensen spreek die het vanuit eigen ervaring kunnen navertellen.

Heeft u als kind te maken gehad met Bureau Bijzondere Jeugdzorg? Of bent u nabestaande van iemand die bij Bureau Bijzondere Jeugdzorg heeft gezeten? Dan ga ik graag met u in gesprek om meer te weten te komen over uw ervaringen. Uiteraard geheel vrijblijvend. Dit onderzoek is enkel voor mijzelf en wordt nergens gepubliceerd. Ik kom graag langs om in alle rust en in een vertrouwde omgeving hierover te praten.

Ik ben bereikbaar per telefoon: 06 549 08 226 / Of email: redactie@moietyfilm.com

Schroom niet om mij te bellen of mailen als u vragen heeft.

Ik hoor graag.

Hartelijke groet,

Lisa Hukker


  • -

Nina Bos – Eén oorlog, Twee verledens

Auteur: Nina Bos
Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij
Datum: 19-12-2022
Taal: Nederlands
Pagina’s: 230
ISBN 9789464628975

Onderwerp: Nederland, NSB, Tweede Wereldoorlog, Reichsschule

Samenvatting

In ‘Eén oorlog, twee verledens’ vertelt Nina Bos het oorlogsverhaal van haar Oma en van haar Grootmoeder. Waar haar Oma opgroeide in Rotterdam-West en zo slachtoffer werd van het Vergeten Bombardement, de Hongerwinter en vele andere terreurdaden, was het gezin van haar Grootmoeder actief binnen de NSB. Zijzelf was actief bij de Bund Deutscher Mädel, ging naar de Reichsschule voor de Germaanse elite en moest aan het einde van de oorlog naar Hannover vluchten. “Het grote contrast tussen beide verhalen raakte mij. Het beschrijft enerzijds de harde realiteit van onderdrukking en bezetting en anderzijds het idealisme en de radicalisering achter het nationaalsocialisme. De oorlogsverhalen vullen elkaar aan door de vele verschillen, maar ook overeenkomsten. Daarom wil ik met dit boek de twee bij elkaar brengen.”


  • -

Pieter van der Lucht – Stilzwijgend voorbij

Auteur: Pieter van der Lucht
Uitgeverij: Eigen beheer
Datum: 1e druk april 2017
Taal: Nederlands
Pagina’s: 104
ISBN 979-8-21-057823-5

Samenvatting

Het verhaal over wat onze familie in de oorlog is overkomen kwam in fragmenten bij mij. Het NSB-lidmaatschap van mijn grootouders was een sterk bepalende factor in de levensloop van hun kinderen. De kinderen, zijn mijn ooms en mijn moeder. Dat lidmaatschap was met name bepalend voor wat de kinderen in de oorlogsjaren meemaakten en zeker de jaren daarna. Wat er werkelijk gebeurd is en wat de toen jonge kinderen hebben meegemaakt was nog nooit helemaal verteld en uitgezocht. De fragmenten waren niet geplaatst in de context van de geschiedenis. De kinderen wisten zelfs van elkaar niet wat zij meegemaakt hebben. En het jongste kind wat na de oorlog en vrijlating van zijn vader geboren werd was onwetend over wat er voor zijn geboorte al met zijn gezin gebeurd was.

Er waren dus veel vragen die na een periode van actief onderzoek en interviews nu in dit boekje zijn uitgewerkt. Mijn grootvader kwam als idealist en middenstander uit de bollenstreek terecht als militair chauffeur in het NSKK. In 1944 vertrok het gezin naar de  Lüneburger Heide en mijn oudste oom kwam als jongetje via de “Kinderlandverschickung” terecht in het huidige Tsjechië, in de chaos van de slag tussen het rode leger, de Amerikanen en de Duitsers. De bizarre tocht van de kinderkaravaan terug is tevens eerder beschreven door een reisgenoot en donateur van de Stichting Werkgroep HerkenningIk heb o.a. geput uit interviews met mijn ooms en moeder die inmiddels allen rond de 80 jaar waren ten tijde van het onderzoek.

Het waren indrukwekkende verhalen die ik wonderwel kon staven aan archieven en stukken uit de geschiedenis. In SWH Bulletin van september 2022 schreef Cuny Holthuis-Buve op blz. 16 een waardevolle recensie over het 104 pagina’s tellende boekje. Het onderzoek en de interviews hebben mij als schrijver hiervan veel inzichten in de familiedynamiek en in mijzelf opgeleverd. Daarnaast gaf het mij nieuwe verbindende contacten. In zijn memoires schreef mijn overgrootvader in 1946 al letterlijk dat hij liever voorbij ging aan wat zijn dochter en schoonzoon in de oorlog is overkomen. Zijn tekst “ Stilzwijgend voorbij” werd dan ook de herkenbare titel voor het boek.

Het boek met foto’s en archiefstukken is uitgegeven in eigen beheer en kan voor €10,00 (inclusief verzendkosten) direct bij mij besteld worden: vanderlucht@gmail.com

Schrijfster Annet de Klerk heeft enkele jaren later een boek geschreven over de levensloop van mijn oom Jaap Overduin.


  • -

Kijktip: FryslânDOK ‘Tussen goed en kwaad’ (twee delen)

Net na de bevrijding hadden ineens heel veel mensen in het verzet gezeten. En iedereen wist wie er fout was geweest. Maar wat we onszelf ook wilden doen laten geloven in die eerste periode na 5 mei 1945: wat er zich werkelijk in de oorlog had afgespeeld, was niet zo zwart-wit. De tweedelige FryslânDOK-serie ‘Tussen goed en kwaad’ gaat op zoek naar de grijstinten van de oorlog. De serie is te zien op 29/30 april en op 6/7 mei bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Waarom hielpen zevenduizend Friezen mee met de ombouw en de uitbreiding van het Leeuwarder vliegveld, wat later vele geallieerde piloten het leven zou gaan kosten? Hoe kon het dat de 225 bewoners van het Joodse werkkamp Ybenheer in Fochteloo in één dag konden worden gedeporteerd, zonder dat de omwonenden daar ook maar iets tegen deden? Waarom ging de vader van Anneke Brouwers bij de NSB? En wat bezielde ‘het beruchte viertal’ Zacharia s Sleijfer, Lucas Bunt, Fransoos Lammers en Jan Meekhof om nietsontziend jacht te maken op onschuldige mensen?

Documentairemaker Gerard van der Veer wil een antwoord vinden op deze en andere vragen in zijn filmische reis door de Friese oorlogsgeschiedenis. Aan de hand van verschillende gebeurtenissen schetst hij in de tweedelige serie ‘Tussen goed en kwaad’ de grijstinten van de oorlog. Bijna iedereen probeerde vooral op zijn overlevingsinstinct het einde van de bezetting te halen. Het was zoals Gerk Koopmans, voorzitter van de Stichting Friesland 1940-1945, het zegt: “Vijfennegentig procent van de mensen deed niets. We zijn niet een volk van helden.”

FryslânDOK ‘Tussen goed en kwaad’ (twee delen)

Zaterdag 29 april NPO2 15.30 uur/6 mei NPO2 13.12 uur (herhaling zondag 13.10 uur)

Zondag 30 april/7 mei Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)

Kijktip –  De tweedelige FryslânDOK-serie ‘Tussen goed en kwaad’

Net na de bevrijding hadden ineens heel veel mensen in het verzet gezeten. En iedereen wist wie er fout was geweest. Maar wat we onszelf ook wilden doen laten geloven in die eerste periode na 5 mei 1945: wat er zich werkelijk in de oorlog had afgespeeld, was niet zo zwart-wit. De tweedelige FryslânDOK-serie ‘Tussen goed en kwaad’ gaat op zoek naar de grijstinten van de oorlog. De serie is te zien op 29/30 april en op 6/7 mei bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Klik hier voor de trailer.

Lees de volledige kijktip via deze link.

Kijk hier voor meer programma’s van FryslânDOK.