Koos Snijder – In de schaduw van Westerbork

  • -

Koos Snijder – In de schaduw van Westerbork

In de schaduw van Westerbork is een ontroerende geschiedenis van Koos Snijder over de zoektocht naar zijn biologische vader. Het is een eerlijk, kritisch verslag over het gewone dagelijks leven in de context van een opvoeding door NSB ouders die een verkeerde keuze maakten.

Kamp Westerbork was vanaf de bevrijding in april 1945 de eerste maanden het toneel van vergelding op iedereen die daar geïnterneerd werd. Ze werden terecht of soms onterecht verdacht van collaboratie. Velen hebben maanden tot jaren moeten wachten op hun gerechtelijke afhandeling en uitspraak. In die periode werden onschuldige kinderen (o.a. Koos Snijder) geboren en stierven gevangenen aan mishandeling en ondervoeding.
Het boek is een kritische terugblik in het schuldgevoel van kinderen van foute ouders die zich voor bezetter en vijand dienstbaar maakten. Winnaars van oorlogen schrijven de geschiedenis en oordelen over goed of fout, de verliezers zwijgen. Tijdens de bezetting was de echte scheidingslijn tussen goed of fout niet duidelijk. Het kwaad is bij ieder mens latent aanwezig. Volgens de Canadese schrijver Michael Ignatieff is de enige geschiedenis die echt bestaat opgetast in het geheugen van overlevenden.

Website auteur: Koos Snijder

Website uitgever: Mijnbestseller

Dit boek is eerder uitgekomen onder dezelfde titel, auteur: Cobus Sandema (pseudoniem)
Recensie: lees hier


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch