Expositie ‘Liefde in oorlogstijd’ in Amsterdam

  • -

Expositie ‘Liefde in oorlogstijd’ in Amsterdam

In spannende tijden worden liefdesrelaties extra intens beleefd. De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen vlinders in hun buik in de schuilkelder, de onderduik, de loopgraven en zelfs in de concentratiekampen.. De tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, vanaf 4 juni voor publiek geopend in het Verzetsmuseum Amsterdam, brengt deze onderbelichte, menselijke kant van de oorlog in beeld.

Langdurige gezamenlijke verveling, zoals tijdens de onderduik, of juist de intensieve samenwerking van het verzetswerk konden een lustbevorderend effect hebben. Doodsgevaar kan de voortplantingsdrang stimuleren, en daarmee ook de liefde. De liefde hield mensen tijdens de oorlog op de been. Bovendien werden het wettelijke gezag en de sociale controle minder vanzelfsprekend aanvaard dan in vredestijd. Veel mannen waren ver van huis, als soldaat of dwangarbeider. De prostitutie bloeide, het aantal buitenechtelijke relaties nam toe en er werd veel geklaagd over de verwildering van de zeden.

In de tentoonstelling komt de liefde in vele vormen aan de orde: liefde die ontstaat als je tot elkaar veroordeeld bent, liefde die de kracht geeft om te blijven leven, liefdesrelaties met de vijand en betaalde liefde. Foto’s, liefdesbrieven, geïmproviseerde bruiloftskleding, en film- en geluidsopnames brengen talloze individuele liefdesverhalen in beeld. Zoals het verhaal van Lammie, dochter van onderduikhelpers die onderduiker Bennie troost als diens ouders zijn opgepakt. In 1944 krijgen ze samen een kind. Niemand mag weten van Bennie’s bestaan. Voor de dorpsgenoten is de baby een ‘moffenkind’. Pas na de oorlog kunnen ze trouwen. Of het verhaal van Rotterdamse Annie die strikt in het geheim een relatie aangaat met de Duitse Kriegsmarinier Karl.

Veel vrouwen vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter of bevrijder. Ongeveer 8.000 Nederlandse meisjes kregen een kind van een bevrijder. Maar veel meer Nederlandse meisjes kregen een kind van een Duitse militair. De schattingen lopen uiteen van 15.000 tot 50.000.

Liefde in oorlogstijd is een intieme expositie die je hart sneller doet kloppen! Het is een productie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek en gebaseerd op het boek van Steffie van den Oord, ‘Liefde in Oorlogstijd’. Amsterdam 2004.

De tentoonstelling wordt op do 3 juni om 17.30 uur officieel in het Verzetsmuseum geopend voor pers en genodigden. Algemeen publiek is dagelijks welkom vanaf 4 juni.

Adres museum: Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
tel: 020-620 25 35 | www.verzetsmuseum.org
di-vr 10.00 – 17.00 uur
za-zo-ma/feestdagen 11.00 – 17.00 uur


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch