11 april 2016 grote uitreiking nieuwe Erfgoeddragers van Amsterdam.

  • -

11 april 2016 grote uitreiking nieuwe Erfgoeddragers van Amsterdam.

oorlog in mijn buurtErfgoeddragers van Amsterdam 2016 en Erfgoeddragers van Den Haag 2016
Op 11 april 2016 vindt een grote uitreiking plaats voor de nieuwe Erfgoeddragers van Amsterdam. De jonge Erfgoeddragers worden begeleid bij presentaties, krijgen extra speech coachings op de jaarlijkse terugkomdag en spreken in de media (kranten, tv, radio, internet). In 2016 hebben de erfgoeddragers een rol bij grote herdenkingen rondom de Februaristaking (25 februari, Amsterdam), de Bunkerdagen (6 juni, Den Haag) en presentaties en herdenkingen rond 4 en 5 mei (Bevrijdingsfestivals, Vrijheidsmaaltijden, Theater na de Dam ea).

Docentenworkshops worden ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdamse Stadsarchief en Joods Historisch Museum, om de duurzaamheid van het onderwijsproject te waarborgen. Docenten leren hierin de archieven te gebruiken bij hun geschiedenislessen en de verhalen, verzameld op de ‘Oorlog in mijn Buurt’ website, te gebruiken bij hun les. Studenten van de UvA Master Publieksgeschiedenis volgen colleges van Oorlog in mijn Buurt en begeleiden de interviews.

Lees hier de persoonlijke ervaringen van mensen die in de oorlog zelf nog kind waren en worden geïnterviewd door groep 8 leerlingen van nu. website ‘Oorlogsverhalen in mijn buurt’

‘Oorlog in mijn Buurt’ en ‘Erfgoeddragers van Amsterdam’ en ‘Erfgoeddragers van Den Haag’ vallen onder de Stichting Oorlog in mijn Buurt.

Vanaf september 2015 valt onderwijsprogramma Oorlog in mijn Buurt en jongeren erfgoedproject Erfgoeddragers van Amsterdam onder de ‘Stichting Oorlog in mijn Buurt’. Alle projecten van ‘Stichting Oorlog in mijn Buurt’ zijn gericht op het creëren van een gedeeld verleden, de participatie van jongeren/leerlingen bij de maatschappij, het verrijken van onderwijs.

Middel daarbij is altijd het verzamelen van historische, lokale verhalen door interviews die leerlingen zelf houden en het online archiveren en presenteren van die verhalen door de kinderen. In al haar projecten zijn de leerlingen zelf de interviewers, onderzoekers, vragen stellers en sprekers. Bij al haar projecten maakt Stichting Oorlog in mijn Buurt gebruik van het professionele netwerk van historici, schrijvers, filmmakers, grote instellingen en universiteiten dat is ontstaan tijdens de ontwikkeling van onderwijsprogramma Oorlog in mijn Buurt.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch