11/09/08 Oproep; Nationaal monument Kamp Vught zoekt ‘burgerarbeiders’

  • -

11/09/08 Oproep; Nationaal monument Kamp Vught zoekt ‘burgerarbeiders’

Nationaal Monument Kamp Vught is op zoek naar mensen die als burger aan de bouw van of in concentratiekamp Vught hebben gewerkt, of er regelmatig kwamen. De verhalen van deze zogenoemde burgerarbeiders zijn nog vrijwel onbekend. Het ministerie van VWS heeft binnen het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’ geld beschikbaar gesteld om ook deze groep, nu het nog kan, een stem en zodoende een plek te geven in de geschiedenis. Nationaal Monument Kamp Vught wil deze verhalen laten vastleggen op film.

In concentratiekamp Vught zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter niet alleen duizenden Nederlandse burgers gevangen gehouden. Er hebben ook honderden Nederlanders moeten werken aan de bouw van het kamp. Toen de bouw van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’, in de zomer van 1942 startte, was nog niet meteen duidelijk waarvoor het zou gaan dienen. In die fase hebben aannemers (o.a. Van Geloven uit Tilburg en De Bruyn uit Utrecht) met hun metselaars, timmermannen en schilders gewerkt aan de fundering en bouw van de eerste barakken.
[break]

Pas toen de eerste gevangenen in januari 1943 aankwamen, werd duidelijk wat het doel van het kamp was. In de daaropvolgende anderhalf jaar werkten er vele burgerarbeiders naast de gevangenen aan en in het kamp, of hadden door hun werk met het kamp te maken, bijvoorbeeld als vrachtrijder, postbode et cetera. Indertijd werden veel arbeiders voor de keus gesteld: werken in het kamp, of werken in Duitsland. Sommige arbeiders kwamen later zelf achter het prikkeldraad terecht, bijvoorbeeld omdat ze betrapt werden bij het smokkelen van briefjes of voedsel voor gevangenen.

Bent u als burgerarbeider betrokken geweest bij het concentratiekamp Vught, heeft u er gewerkt, of had u veel met het kamp te maken, neem dan spoedig contact op met Bram Demedts of Joost Seelen van Zuidenwind Filmprodukties (in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught), 076-5140871 of email: bram@zuidenwind.nl. U kunt ook contact opnemen met Els van der Meer (Nationaal Monument Kamp Vught), 073-6587065 of email: Els.van.der.Meer@nmkampvught.nl. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch