Aan de kinderen betrokken bij de SWH

  • -

Aan de kinderen betrokken bij de SWH

Wie ben ik?
Ik ben historicus en journalist. Dit jaar verscheen van mij een boek met de titel ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. Geïnspireerd op dat boek maak ik vanaf dit najaar in samenwerking met Corti Media een podcast met gesprekken met kinderen van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden. Iedere aflevering van de podcast duurt circa drie kwartier en telkens staat één persoonlijk verhaal centraal. Ik ben de host en begeleid het verhaal. Tijmen Dokter (publiekshistoricus en onder meer werkzaam voor het Nationaal Militair Museum) zorgt voor historische duiding.

Ik hoor graag ook uw verhaal.
Opgroeien in een gezin met een of twee ouders die tijdens de oorlog aan de zijde van de bezetter stonden, heeft veel impact. Hoe zag het leven van uw ouders eruit, wat was hun achtergrond, welke afslagen in het leven namen zij, en welke invloed heeft dat gehad op dat van u? Hoe was uw contact met uw vader, en met uw moeder? Hoe heeft u dat in uw verdere leven beïnvloed? In uw werk, in uw vriendschappen, in uw relaties? Hoe kijkt u, na al die jaren, op dat alles terug?

Podcast
De podcast wil net als eerder het boek geen stelling nemen. Het gaat niet om goed of fout, maar om een beter besef te krijgen van de drijfveren van de mensen die tijdens de oorlog aan de zijde van de bezetter stonden en de betekenis ervan voor hun kinderen. En al is het misschien ongemakkelijk en doet het pijn en verdriet, het is goed om alle verhalen van deze oorlog te vertellen. Ook de lastige, die hele onvoorstelbare geschiedenis. Niet alleen om dat verleden een plek te geven, het kan ook helpen die oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, iets inzichtelijker te maken. Wilt u – net als een aantal mensen uit het boek – graag meewerken? Dat kan. Wilt u dat doen, maar liever niet onder uw eigen naam? Dat kan ook. Wilt u eerst telefonisch contact opnemen om meer over mij en dit project te weten, ook dat kan natuurlijk. Ik begrijp dat dit soort verhalen gevoelig liggen en respecteer dat.

Contact
U kunt contact met mij opnemen via de Stichting Werkgroep Herkenning door te mailen naar secretariaat@werkgroepherkenning.nl.

U kunt ook direct contact met mij opnemen door mij te bellen op telefoonnummer 06 22 90 86 60 of door te mailen naar rljblom@gmail.com.

Ik hoor graag van u.

Vriendelijke groet, Rick Blom


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch