Ad van Liempt – De jacht op het Verzet

  • -

Ad van Liempt – De jacht op het Verzet

COVER BOEK
Auteur Ad van Liempt
Uitgever Overamstel Uitgevers
Taal Nederlands
Pagina’s 352
Datum Maart 2013
ISBN13 9789460035975

Het boek Jodenjacht, over de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Jodenvervolging, bracht vorig jaar een hevige schok teweeg. De vele duizenden lezers werden diep geraakt door de vrijwel onbegrensde wandaden van speciale politieteams, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden tot criminele organisaties.

De auteurs/onderzoekers die onder leiding van auteur/eindredacteur Ad van Liempt de schokkende feiten aan het licht brachten zijn dóór gegaan met hun werk in de archieven. Ze hebben zich nu vastgebeten in de strijd van de Duitse Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tegen het verzet in ons land. Of dat nu om georganiseerd gewapend verzet ging, om hulp aan onderduikers, of om eenvoudige uitingen van anti-Duitse gezindheid – de bezetter trad er meedogenloos tegen op. In de dossiers van het Nationaal Archief van Den Haag is te lezen hoe dat ging. Honderden executies zonder vorm van proces, talloze martelingen in politiebureaus en in kelders van de sd, brandstichting in boerderijen – geen middel bleef ongebruikt in de jacht op het verzet.

Van het Nederlandse verzet wisten we al het een en ander; van de strijdwijze van de andere kant nog heel weinig, zo blijkt uit het meeslepende nieuwe boek van de talentvolle historici Marie-Cécile van Hintum, Margot van Kooten, Anne-Marie Mreijen, Elias van der Plicht en Liesbeth Sparks, onder leiding van eindredacteur Ad van Liempt.

Recensie(s)
Onderzocht wordt het meedogenloze optreden van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) en de Nederlandse politie tegen Nederlanders die zich in Wereldoorlog II tegen de Duitse bezetter keerden. Het inleidende eerste hoofdstuk beschrijft de mensenjagers en het systeem waarbinnen ze hun gang konden gaan. De tien hoofdstukken erna zijn thematisch: o.a. de hulp die de Duitsers nodig hadden van Nederlandse politie en Landwacht, de steeds hardhandiger Nazi-methoden naarmate het verzet in 1943 toenam, diefstal en zelfverrijking, de rol van alcohol, tenslotte de verdediging en vergelding na de oorlog. Ad van Liempt, o.a. bedenker/eindredacteur van ‘Andere tijden’ (1949), schreef spraakmakende boeken over de oorlog o.a. ‘Jodenjacht’, over de rol van de Nederlandse politie in de Nederlandse joden deportaties. Daarop is dit belangrijke nieuwe boek ongeveer een vervolg, goed geredigeerd door, en met twee heldere artikelen van hem. De andere auteurs zijn historici die met elkaar een onthullende, indringende studie schreven. Met een aantal zwart-witillustraties. Noten en register.

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch