Alex van Galen – Süskind

  • -

Alex van Galen – Süskind

ALEX VAN GALEN - SUSKINDAuteur: Alex van Galen
Uitgever: New Book B.V.
Taal: Nederlands
Pagina: 256 pagina’s
Datum: januari 2012
ISBN: 9789029579216

Walter Süsskind is een Joodse man. Wanneer de macht van Adolf Hitler begint te groeien in Duitsland, besluit Süsskind te vertrekken naar Amsterdam. Niet lang nadat hij daar gesetteld is met zijn vrouw Hanna en dochter Yvonne, dringt ook daar Naziregime door.

Süsskind wil zijn gezin redden, door zich bij de Joodsche Raad aan te sluiten. Als lid daarvan krijgt hij een Sperr, die voorlopige vrijstelling van de transporten betekent. Hij wordt aangesteld als hoofd van de Hollandsche Schouwburg van waaruit Joodse burgers op transport worden gesteld naar Westerbork. Süsskind gebruikt zijn positie om een groot aantal kinderen te redden.

Met ‘Süsskind’ is er opnieuw een boek over de Tweede Wereldoorlog uitgekomen, maar ook dit waargebeurde verhaal is zeker de moeite waard om te lezen. Het boek geeft de korte lijnen tussen goed en slecht in oorlogstijd heel goed weer. Walter sluit zich in eerste instantie aan bij de Joodsche Raad om zichzelf en zijn gezin te redden. Later merkt hij dat hij ook anderen kan redden, maar dan moet hij het vertrouwen van de hoge SS-officier Aus der Funten zien te winnen. Die band gaat steeds meer op vriendschap lijken en Walter vraagt zich steeds vaker af hoe ver hij nog kan gaan. Het voelt als verraad. Hoe lang kan hij nog doorgaan met het redden van enkele mensenlevens, als hij tegelijkertijd duizenden andere mensen op transport moet zetten om de Duitsers tevreden te houden. Vooral als Walter ontdekt dat deze mensen niet naar Duitsland worden gestuurd om te werken, maar in vernietigingskampen terechtkomen, krijgt hij steeds meer moeite met zijn taak als hoofd van de schouwburg.

Het boek is vrij geschreven naar de gelijknamige speelfilm die momenteel in de Nederlandse bioscopen draait. Met dit werk, in boek en film, wordt opnieuw een belangrijk stuk uit de Nederlandse geschiedenis verteld. Het boek is niet geheel naar waarheid geschreven. Het aantal betrokken personen is sterk verminderd om het verhaal begrijpelijk te houden. Maar de kern van het verhaal klopt: Süsskind was een man die zijn leven waagde om anderen te helpen en dat verhaal mag verteld worden. Dat heeft Van Galen gedaan en nog op een mooie en aangrijpende manier ook!

Recensie(s)
Vanwege het toenemend antisemitisme vestigt de Duits-joodse zakenman Walter Suskind (1906-1945) zich in 1938 in Nederland om van daaruit naar de VS te emigreren, maar de Duitse inval op 10 mei 1940 verhindert dat. In 1942 vraagt de Joodse Raad hem, als kind van twee Nederlandse grootouders, beheerder te worden van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, van waaruit de jodentransporten naar concentratiekamp Westerbork plaatsvinden. Hij vindt het heel moeilijk mee te werken aan de transporten, maar gebruikt zijn functie om honderden (kinder)levens te redden. In 1944 moet hij zelf met vrouw en dochter op transport naar Westerbork. De Nederlandse literatuurwetenschapper (1965) publiceerde twee romans en was scenarioschrijver van televisieseries als ‘Onderweg naar Morgen’, ‘In de Vlaamsche Pot’ en ‘SamSam’. Deze goedgeschreven roman volgt het verhaal van de gelijknamige film (2012), dat op sommige punten afwijkt van de feiten, en vult dit goed aan met historische informatie. In zijn boeiende verhaal verwerkt hij goed en genuanceerd morele kwesties. Omslagfoto in kleur van filmscene, normale druk.
Bron: Drs. Madelon de Swart

Lees meer en discussieer mee op ons forum.

De Film “Süskind”:
1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.
Süskind wordt geregisseerd door Rudolf van den Berg. Van den Berg maakt al meer dan dertig jaar films en documentaires. Zijn film TIRZA, naar het boek van Arnon Grunberg, ging 30 september 2012 in première. De film was Openingsfilm van het Nederlands Film Festival en is verkozen als Nederlandse inzending voor de Academy Awards in de categorie Beste Buitenlandse Film.

Bekijk hier alle informatie over deze unieke film

Süskind: geen verrader maar verzetsheld

Walter-Suskind-met-kleinkinderen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gold Walter Süskind in de ogen van velen als collaborateur. Intussen zag hij kans om – onder de neus van de bezetter – circa 600 Joodse kinderen en de nodige volwassenen in veiligheid te brengen.

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam was tussen augustus 1942 en november 1943 een verzamelpunt van waaruit Joden werden gedeporteerd. In afwachting van transport zijn volwassenen ondergebracht in de schouwburg zelf. Voor de kinderen is aan de overkant van de straat een crèche ingericht.

Walter Süskind is – namens de Joodse Raad – aangesteld als directeur van het complex. Hij is onder meer de baas van het joodse personeel, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het gebouw en voor de planning van alle deportaties. Süskind is in 1906 in Duitsland (Lüdenscheid) geboren als kind van Nederlandse ouders. Hij spreekt vloeiend Duits, onmisbaar voor zijn werk in de schouwburg.

Geheim
Voor de oorlog maakte Süskind carrière bij een groot margarinebedrijf in Duitsland, tot hij in 1938 gedwongen ontslag moest nemen vanwege zijn Joodse afkomst. Hij week met zijn gezin en familie uit naar Nederland. Eerst werkte hij nog kort voor Unilever. Maar dat is vrij snel na de bezetting ook afgelopen. De familie Süskind verhuist bovendien gedwongen van Brabant naar Amsterdam. Een poging om naar de Verenigde Staten te emigreren strandt.

Vrij snel na zijn aanstelling in de Hollandsche Schouwburg begint Süskind in het diepste geheim aan plannen om joodse kinderen te laten onderduiken. Levensgevaarlijk, want op hulp aan joden staan strenge straffen. Onder andere verzetsman Joop Woortman en Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, werken mee aan de onderduikplannen.

Dekmantel
Om zijn levensgevaarlijke plannen uit te kunnen voeren, papt Süskind aan met Ferdinand Aus der Fünten (1909-1989), uitvoerend hoofd van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung (het Centraal Bureau voor Joodse Emigratie).

Holocaustoverlevende Ries van der Pol vertelde daarover: “Walter Süskind gedroeg zich alsof hij Aus der Fünten nog van vroeger kende uit Duitsland.” Zo bouwt Süskind krediet op en kan hij, redelijk onopgemerkt, rommelen met de administratie en kinderen en volwassenen ‘zoek’ maken in het systeem.

Süskind’s ogenschijnlijk vriendschappelijke relatie met Aus der Fünten en andere nazi’s is een perfecte dekmantel. Die is zelfs zo goed dat hij – ten onrechte – nadrukkelijk het etiket van collaborateur opgeplakt krijgt. Veel Joden beschouwen hem als een verrader van de Joodse zaak. Dat maakt zijn positie bij de Joodse gevangenen niet bepaald eenvoudiger.

Halte Plantage Middenlaan
Voor ontsnappingen uit de Hollandsche Schouwburg en uit de crèche komt hulp van buiten. Die hulp komt van de Naamloze Vennootschap – de verzetsgroep rond Joop Woortman – en de Amsterdamse Studentengroep, onder leiding van Piet Meerburg (1919-2010), het Utrechts Kindercomité en de Trouwgroep. Een ondergrondse groepering die ook betrokken is bij de gelijknamige illegale krant.

De leiders van de verzetsgroepen komen regelmatig langs bij Süskind. Van hem horen ze hoeveel kinderen uit de crèche gehaald kunnen worden. De verzetsgroepen regelen onderduikadressen.

Op de dag van de ontsnapping van een kind verschijnt er een studente aan de voordeur van de crèche. De Duitse bewaking staat aan de overkant vóór de Hollandse Schouwburg. Dat betekent geduldig wachten totdat er een tram stopt op de halte Plantage Middenlaan, precies tussen de beide gebouwen in. Er is dan precies genoeg tijd om het kind over te nemen en razendsnel te verdwijnen.

“Je deed het, maar later vraag je je af, hoe je het durfde te doen”, vertelde een koerierster, die heel veel kinderen in veiligheid bracht.

Op het matje
In het voorjaar van 1943 ontstaat er een nieuwe ontsnappingsroute voor de kinderen. Twee huizen verderop naast de crèche is de Hervormde Kweekschool gevestigd. Achter het tussengelegen gebouw grenzen de beide tuinen aan elkaar. Er zit slechts een lage heg tussen en … de tuinen worden niet bewaakt!

De joodse verzorgsters brengen baby’s en kleine kinderen eenvoudig achterom naar de kweekschool. Met goedvinden van de schooldirecteur staan daar in een lokaal wiegjes en bedden klaar. Studenten kunnen de kinderen daar zonder op te vallen meenemen. Baby’s bijvoorbeeld worden vaak verborgen in een rugzak of grote boodschappentas.

Helemaal onopgemerkt blijven de verdwijningen niet. Een getuige vertelde: “Herhaaldelijk werd Süskind door de Sicherheits Dienst op het matje geroepen, verdacht van medewerking aan de vluchtpogingen.”

Maar hij weet zich steeds vrij te pleiten. Zijn beheersing van de Duitse taal en omgangsvormen komen hem daarbij ongetwijfeld goed van pas.

Westerbork
Na de laatste grote razzia op 29 september 1943 is Amsterdam in Duits-ambtelijke zin ‘Judenfrei’. Officieel zijn er geen joden meer in Amsterdam. Zij die niet zijn opgepakt, zitten ondergedoken. Op 15 december 1943 worden ook Walter Süskind, zijn vrouw Johanna en hun vijfjarige dochtertje Yvonne naar Westerbork gedeporteerd.

Op 3 september 1944 gaat het gezin Süskind op transport ‘naar het oosten’ met de laatste trein die uit Westerbork vertrekt. Tot dit laatste transport behoren óók de acht onderduikers die een maand eerder door verraad in het Achterhuis zijn gearresteerd: de families Frank (vader, moeder, Margot, Anne), Van Daan (vader, moeder en Peter) en de heer Pfeffer.

Sobere notitie
Süskind komt – na een tussenstop in Theresienstadt – op 24 oktober 1944 aan in Auschwitz. Johanna en Yvonne worden vrijwel direct na aankomst vergast. Voor zover bekend, blijft Walter in het kamp. Het is niet duidelijk wanneer en op welke manier Süskind is overleden. In het Amsterdamse bevolkingsregister is slechts een sobere notitie terug te vinden: Süskind, Walter, gestorven op 28 februari 1945 in Midden-Europa.

De werkelijke rol van Walter Süskind werd pas ruim na de Tweede Wereldoorlog bekend. Zonder medeweten van de Joodse Raad heeft hij vele mensenlevens gered. De vermeende verrader bleek verzetsheld te zijn.

Walter-Suskind-plaquette-amsterdam
Plaquette onthuld ter nagedachtenis van Walter Suskind nieuwe houten brug over Nieuwe Herengracht te A’dam, Lammers met broer Suskind, 30 augustus 1972. (Foto: Nationaal Archief)

Bron: geschreven door Herman Hiemstra, Geschiedenis Beleven.nl


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch