Alvydas Šlepikas – Mijn naam is Marytė

  • -

Alvydas Šlepikas – Mijn naam is Marytė

MIJN NAAM IS MARYTE

Auteur Alvydas Šlepikas
Uitgever Nobelman
Taal Nederlands
Pagina’s 218
Datum September 2016
ISBN 978-94-91737-190

Mijn naam is Marytė. Alvydas Slepikaš. Vertaling Anita van der Molen.
Voor deze uitgave werd subsidie ontvangen van het Ministerie van Cultuur van Litouwen.

Wanneer het Rode Leger Oost-Pruisen (toen Duits gebied) binnenvalt in de Tweede Wereldoorlog, lijdt de Duitse bevolking honger en kou. Duizenden kinderen verliezen hun ouders en gaan op weg naar het nabijgelegen Litouwen om te werken en om te bedelen om voedsel. De reis naar het buurland is moeilijk en gevaarlijk, want de Russische soldaten mogen er niet achter komen dat de kinderen Duits zijn. Eenmaal aangekomen in Litouwen moeten de zogenaamde wolfskinderen, ronddwalende kinderen op zoek naar eten en onderdak, vijandigheid en misbruik trotseren. Ondanks al deze ellende zijn er toch momenten van hoop in de levens van de oorlogsweeskinderen.

Mijn naam is Marytė vertelt het verhaal van de zevenjarige Renate en haar broers en zussen. De roman geeft op een indrukwekkende manier weer hoe ver armoede en wanhoop mensen drijft in hun pogingen om te overleven en voor hun families te zorgen. De roman is het indrukwekkende verhaal van de lang vergeten wolfskinderen, van de verschrikkingen van de naoorlogse tijd, van ontbering en angst, maar tegelijkertijd een verhaal van hoop en barmhartigheid.

Mijn naam is Marytė is gebaseerd op talloze interviews die Alvydas Šlepikas afnam met voormalige wolfskinderen, die hij fictionaliseerde voor de creatie van zijn boek. De roman is bekroond met twee Litouwse literatuurprijzen en werd uitgeroepen tot Litouws boek van het jaar 2012. Het boek verscheen al in Polen, Estland en Duitsland. Op dit moment werkt Šlepikas aan een verfilming van Mijn naam is Marytė.

 

Alvydas Šlepikas is in zijn thuisland, Litouwen, een beroemde auteur, acteur, regisseur en scriptschrijver. Hij was betrokken bij diverse films en TV-series en publiceerde verscheidene boeken, waaronder twee dichtbundels Taika tavo kraujui (Vrede voor je bloed, 1997) en Tylos artejantis (De Naderende Stilte, 2004), en een prozatekst genaamd Lietaus Dievas (De regengod, 2005). Voor zijn roman Mano vardas – Marytė kreeg hij een prijs van de Litouwse Schrijversbond. Het boek werd in 2012 uitgeroepen tot ‘boek van het jaar’. Šlepikas woont en werkt in Vilnius.

 

Het boek is vanaf 24 september te koop in de boekhandel en online.

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch