Bas Kromhout – De Voorman – Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS

  • -

Bas Kromhout – De Voorman – Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS

DE VOORMAN HENK FELDMEIJER-COVERAuteur: Bas Kromhout  – DE VOORMAN
Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS
Uitgever: Atlas Contact,
Datum: juni 2012
ISBN: 978 9025 4383 71

Bas Kromhout (1975) is historicus en journalist. Hij schrijft onder meer in Hervormd Nederland, Haags Straatnieuws en Historisch Nieuwsblad. Zijn debuut, Fout geboren, ging over kinderen van foute Nederlanders.

Een haatzaaier in WO II

Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS

Op polygoonbeelden loopt hij parmantig voor de SS-troepen uit – Henk Feldmeijer, waarschijnlijk de fanatiekste Nazi die Nederland rijk was. Veel is er niet over hem bekend want vlak voor het eind van de oorlog kwam hij om het leven. Hij heeft zich nooit hoeven verantwoorden.
Feldmeijer was niet zo maar een volgeling of een avonturier, maar een fanatieke ideoloog, een actieve politicus voor wie Mussert nog veel te soft was. Met behulp van nieuw ontdekte dagboeken en brieven legt de auteur de gedachtewereld van Feldmeijer bloot. Hij laat zien, hoe Feldmeijer radicaliseerde van een gewone student tot haatzaaier, terroristenleider en agent van het kwaad.

Recensie(s)

Lijvige dissertatie op basis van grondig historisch onderzoek. Het onderwerp is Henk Feldmeijer, de bij een groter publiek onbekende topfiguur van het Nederlandse nationaal-socialisme tijdens de Duitse bezetting van ’40-’45. Feldmeijer, al vurig aanhanger van Hitler voor de oorlog, radicaliseerde alleen maar nog meer tijdens de bezetting zodat er in ’43-’44 zelfs een Sonderkommando met zijn naam werd gevormd, een moordbrigade die mensen ombracht als vergelding voor acties van het verzet. De Duitsers steunden ‘de voorman’ door dik en dun, ook omdat zij in hem een veel fanatiekere bondgenoot vonden dan in Mussert, leider van de NSB. Feldmeijer kon nooit voor zijn oorlogsmisdaden worden berecht: hij stierf tijdens een Engels bombardement in februari ’45. Mooie biografie over een man die als geen ander geloofde in de nationaal-socialistische droom.
bron: A.H.B. de Munnick

In het begin van zijn goed geschreven biografie over de foutste Nederlander aller tijden ontrafelt Bas Kromhout de mythe dat je onder Nederlandse nazi’s in de oorlogsjaren enerzijds de betrekkelijke goede Anton Mussert had, die de autonomie van Nederland wilde waarborgen, en anderzijds de patricische SS’er Meinoud Rost van Tonningen die van mening was dat Nederland moest opgaan in het Groot-Duitse Rijk. Dat klopt niet, zegt Kromhout. Dat Rost de ergste was, is te danken aan de pr van zijn weduwe, die tijdens haar lange leven nooit te beroerd was leergierige junge und alte Kameraden in haar villa te ontvangen. De in onze tijd nagenoeg onbekende Henk Feldmeijer, dat was pas een beroerde. Tuig van de richel. Voorman van de Germaansche SS, radicaal gelovige in het nazisme, agressieve antisemiet. Fanatieker trof je ze niet. Verantwoordelijk voor gruwelijke moordpartijen in zelfs de laatste oorlogsdagen. Intrigerend is hoe de immer goedlachse ploert Feldmeijer weer tegen zijn superieuren (vooral Rauter) in kon gaan. Kromhout duidt dat niet psychologisch, maar het ligt voor de hand dat Feldmeijers eigen geldingsdrang groter was dan zijn ‘bevel is bevel’-mentaliteit. Feldmeijer – vermoedelijk verkrachter, dat ook nog – heeft geluk gehad: vlak voor de bevrijding kwam hij om. De 34-jarige kreeg een staatsbegrafenis op Het Loo, alwaar hij manhaftig beweend werd door geestverwanten.

Bron: door Sander Pleij & Jeroen Vullings, blogs.vn.nl

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch