Chris van der Heijden en Rob Schouten over vrijheid.

  • -

Chris van der Heijden en Rob Schouten over vrijheid.

Vrijheid !

Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert: Gedachten over Vrijheid.

Wat is vrijheid? Die vraag stelde het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan ruim tien bekende en minder bekende Nederlanders. Het leverde inspirerende gesprekken op, die zullen verschijnen in het boek Vrijheid in naoorlogs Nederland (voorjaar 2016). Op het Geschiedenis Festival een voorproefje.

Presentator Margriet Vroomans spreekt met twee geïnterviewden, Chris van der Heijden en Rob Schouten. Zij vertellen over hun kijk op vrijheid en waar die vandaan komt. Wat vertelden hun ouders over de betekenis van vrijheid? Is het overdragen van ideeën over vrijheid belangrijk? Wat is de betekenis van vrijheid nu, zeventig jaar na de bevrijding? Het publiek wordt uitgenodigd om aan het gesprek bij te dragen.

Chris van der Heijden (1954) is journalist, schrijver, historicus en docent. Hij promoveerde in 2011 op het proefschrift Dat nooit meer. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In datzelfde jaar riep De Gids hem uit tot de belangrijkste historicus van Nederland. In 2001 verscheen Grijs Verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog (2001) . Hij publiceert in kranten en weekbladen en heeft onder meer een column in De Groene Amsterdammer. Hij werkte eerder als programmamaker voor KRO, NOS en VPRO. Van der Heijden is docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Rob Schouten (1954) is columnist, dichter, schrijver en literatuurcriticus. Hij studeerde Nederlands en schrijft voor dagblad Trouw en weekblad Vrij Nederland. In 1986-1987 was hij writer-in-residence aan de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten en schreef daarover Adres gewijzigd, brieven uit Amerika (1987). Van 1993 tot 1996 was hij bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn meest recente dichtbundel verscheen in 2012 onder de titel Zware pijnstillers.

Voor meer informatie en kaartverkoop van het Geschiedenis Festival kunt u de website raadplegen: www.geschiedenisfestival.nl


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch