Dialoog tussen “goed”en “fout” in Veendam

  • -

Dialoog tussen “goed”en “fout” in Veendam

Beste bezoeker & donateur,

PERSBERICHT

Hooghalen, 18 februari 2013

Dialoog tussen ‘goed’ en ‘fout’ in Veendam
Thema-avond ‘De oorlog na 65 jaar’

Het Veenkoloniaal Museum duikt op 27 februari in het oorlogsverleden van Veendam en omgeving. Op de thema-avond De oorlog na 65 jaar zijn belangstellenden welkom om verhalen te horen van kinderen van ‘foute’ ouders in de oorlog, onderduikoverlevenden en omstanders. De bijeenkomst, die start om 20.00 uur, is georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum.

Een paar jaar geleden was het ondenkbaar; een openbare ontmoeting tussen een kind van ‘foute’ ouders in de oorlog en een onderduikoverlevende. Toch vindt Herinneringscentrum Kamp Westerbork het tijd om niet langer óver elkaar te praten, maar met elkaar in gesprek te gaan. In navolging van succesvolle bijeenkomsten in Hoogeveen en Norg over dit thema is het nu de beurt aan Veendam.
Historicus Harm van der Veen zal een inleiding verzorgen onder de titel De Veenkoloniën in en na de
Tweede Wereldoorlog en aansluitend vertellen ooggetuigen uit de eigen regio over hun persoonlijke oorlogservaringen. Was er sprake van een bevrijding op 5 mei 1945 of is voor velen de oorlog nog altijd niet ten einde?

Doorwerking van de oorlog
Een van de sprekers is de in Amsterdam geboren Jack Courant. Hij duikt als 18-jarige Joodse jongen onder en houdt zich in een periode van drie jaar schuil op verschillende adressen in onder meer Veendam en Paterswolde. Gerard Wortmann beleefde als burgerjongen in Wildervank de oorlog en verhaalt onder meer over zijn herinneringen aan zijn Joodse buren.
Heel anders zijn de verhalen van Jantje Bonthond en Tineke van Hal. Tineke van Hal werd in 1938 geboren in Veendam. Haar vader is dan lid van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). Na de oorlog wordt haar vader drie jaar lang geïnterneerd in een kamp in Sellingen. Voor Tineke begint de oorlog pas echt als haar ‘foute’ vader weer thuis komt en de plaats van het gezin in de maatschappij enorm onder druk komt te staan. Ook voor Jantje Bonthond die opgroeit in de regio Oldambt is de oorlog niet ten einde in 1945. Haar beide ouders worden dan opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij de NSB en lange tijd geïnterneerd. Welke weerslag dat heeft gehad op haar eigen leven zal zij vertellen in Veendam.

Naast de thema-avond voor volwassen, is er ook op scholen in Veendam aandacht voor het onderwerp ‘goed’ en ‘fout’ in de oorlog. Zo zullen rond 27 februari op OBS De Viermaster en Openbare Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam ooggetuigen met verschillende achtergronden gezamenlijk hun verhaal in de klas vertellen. Hiermee willen zij het zwijgen doorbreken en met jonge mensen in gesprek komen over thema’s als ‘de schuld krijgen’ en ‘keuzes maken’.

De thema-avond De oorlog na 65 jaar vindt plaats op 27 februari in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Het programma start om 20.00 uur en zal tot 22.15 uur duren.
De toegang is vrij (verplichte consumptie).

Voor meer informatie en fotomateriaal (vrij van rechten te gebruiken)
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8 – 9414 TG Hooghalen
T (0593)592600 – F (0593)592546
I www.kampwesterbork.nl
E info@kampwesterbork.nl
Lidia Vedder, Marketing & PR

Stichting Werkgroep Herkenning zal vertegenwoordigd worden door ons bestuurslid Jeanne Diele-Staal en uw aanwezigheid zal zeer op prijs worden gesteld.

Met hartelijke groet,

Secretariaat SWH


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch