Dick Woudenberg in ‘De Wanderling’ (KRO), deel 1

  • -

Dick Woudenberg in ‘De Wanderling’ (KRO), deel 1

In deze aflevering het eerste deel van een gesprek met acteur Dick Woudenberg, een NSB-kind, die is opgegroeid in een fanatiek NSB-gezin. Zijn vader, Hendrik-Jan Woudenberg, was een van de eerste leden van de NSB en werd gekozen voor de Tweede Kamer. Dicks zus zit bij de jeugdstorm en zijn broer wordt later SS-officier. Als zijn vader in 1937 voor de NSB toetreedt tot de Tweede Kamer, wordt Dick op school steeds vaker gepest. Hij wordt uitgemaakt voor zoon van een landverrader en hij is dan ook blij als hij wordt toegelaten tot Hitlers eliteschool, de Reichsschule in Valkenburg. Hier zal hij worden opgeleid voor een hoge functie in het Groot Germaanse Rijk.

Het nationaal-socialisme kwam al vroeg het gezin Woudenberg binnen. Vader Hendrik-Jan was een van de eersten die begin jaren dertig lid werd van de NSB. NSB-voormannen als Mussert en Rost van Tonningen kwamen geregeld bij het gezin Woudenberg over de vloer. Op Hitlers eliteschool wordt het jongetje Dick opgevoed in het nationaal-socialistische, hiërarchische denken. Woudenberg: “Wij werden gehersenspoeld, het was als een infuus, waarbij er elke dag een druppel vergif in je bloed kwam. Wij hunkerden toen naar dit vergif.”

Hitler was voor Dick en de andere jongens op de eliteschool het grote voorbeeld. “Hitler was iemand die wij zeer bewonderden. Hij was bovenmenselijk en onaantastbaar. Ik droeg zijn foto op mijn hart.”

Maar als in 1945 Duitsland de oorlog verliest, wordt Dick gevangengenomen en belandt hij uiteindelijk in kamp Vught. Hier dringt langzaam tot hem door welke oorlogsmisdaden er in de concentratiekampen zijn gepleegd en verliest Dick alles waarin hij geloofde.

Het waren uitgerekend twee joodse mannen die Dick hielpen bij het opbouwen van een nieuw leven en identiteit. Een joodse man gaf hem de kans bij hem in dienst te treden als werknemer. Een andere joodse man heeft Dick voorgedragen voor de officiersschool. Uiteindelijk werd Dick leraar op een middelbare school en vond ook de liefde van zijn leven.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Dick Woudenberg is uitgezonden op vrijdag 11 december door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.

U kunt het programma terug kijken door te klikken op:
Dick Woudenberg in De Wandeling deel 1

(LET OP VOORAF AAN DE DAADWERKELIJKE UITZENDING KRIJGT U EEN ADVERTENTIE TE ZIEN, WACHT RUSTIG AF)


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch