Gezocht: Persoonlijke verhalen over Operatie Black Tulip

  • -

Gezocht: Persoonlijke verhalen over Operatie Black Tulip

Utrechts Nieuwsblad 5 juni 1946

Utrechts Nieuwsblad 5 juni 1946. Operatie Black Tulip werd op 11 september 1946 in gang gezet.

Persbericht 15 mei 2015
In het najaar van 1945 besloot de Nederlandse regering om alle in Nederland woonachtige Duitsers te deporteren naar Duitsland. Met dit besluit ging een grootschalige etnische zuivering van start waar tot op heden bij velen nog steeds maar weinig over bekend is en waarover zeer weinig gepubliceerd is.

Duitsers werden op basis van hun geregistreerde nationaliteit geïdentificeerd en hun bezit werd daarna door het Nederlands Beheersinstituut onteigend in het kader van het Besluit Vijandelijk Vermogen. Vervolgens werden Duitsers door de Nederlandse politie gearresteerd, geïsoleerd in interneringskampen (zoals kamp Mariënbosch in Nijmegen) en vanuit daar gedeporteerd naar Duitsland.

Een onbekend aantal Duitsers is na de bevrijding naar Duitsland gedeporteerd. Onder hen bevonden zich joodse vluchtelingen uit Duitsland, zij werden na de bevrijding in eerste instantie als Duitsers beschouwd. Onbekend is hoeveel gedeporteerden na verloop van tijd weer terugkeerden naar Nederland. Het aantal doden en vermisten ten gevolge van Operatie Black Tulip is volgens de Nederlandse overheid niet geregistreerd.

Zeventig jaar na het besluit tot het deporteren van alle Duitsers uit Nederland wordt nu een multidisciplinair (historisch/sociologisch) onderzoek uitgevoerd onder Duitsers die in hun jeugd zelf gedeporteerd zijn in het kader van deze operatie en die momenteel woonachtig zijn in Nederland of Duitsland. Ook verhalen van ooggetuigen en nabestaanden van gedeporteerden zijn zeer welkom voor dit onderzoek. Het onderzoek heeft ten doel een vollediger beeld te schetsen van Operatie Black Tulip. De verhalen zullen in de komende periode (in boekvorm) worden gepubliceerd, zowel in het Duits als in het Nederlands.

Reacties kunnen worden gemaild naar info@operatieblacktulip.nl


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch