Helden en Schurken 5: Meer dan WO2

  • -

Helden en Schurken 5: Meer dan WO2

Persbericht, 5 december 2013

Helden en Schurken 5: Meer dan WO2

Nieuwe serie bijeenkomsten van NIOD in Verzetsmuseum Amsterdam

Komend voorjaar organiseren het Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en NTR/VPRO weer vijf woensdagmiddagen over helden, schurken en de Tweede Wereldoorlog. In 2014 zullen ook de aanleidingen tot en de gevolgen van die Tweede Wereldoorlog aan bod komen. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam en duren van 15.30-17.00 uur.

Op 15 januari spreken historica Ismee Tames en voormalig officier van justitie Henk Depuis over de naoorlogse internering en berechting van collaborateurs.

Op 19 februari vertelt Bas von Benda-Beckmann over zijn nieuwe boek over de ‘Velser affaire’: hebben conservatieve politieagenten en verzetslieden communisten verraden aan de Duitsers?

Was de Tweede Wereldoorlog de voorzetting van de Eerste? Hierover gaat de bijeenkomst op 19 maart met Willem Melching en Herman Amersfoort.

Op 16 april discussiëren Bart van der Boom en Ad van Liempt over het verzet: hoe houdbaar is het traditionele beeld? Ook vindt een presentatie plaats van de bundel De Tweede Wereldoorlog in Nederland onder redactie van Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout.

Op 21 mei interviewt Clairy Polak NIOD-onderzoeker Bram Enning. Op die dag verschijnt zijn nieuwe boek over de zoektocht van kinderen van ‘foute’ ouders naar erkenning, Spreken over fout.

Helden en Schurken 5
Plaats: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Aanvang: 15.30 uur – einde 17.00 uur
Toegang: 12,50 euro per keer of 55,- euro voor een passe-partout inclusief museumentree en borrel. Met korting 10,- of 45,- euro (zie website voor diverse kortingsmogelijkheden)
Reserveren is sterk aanbevolen: telefoon 020 620 25 35 of lezingen@verzetsmuseum.org


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch