Henk Eeftink – Een KMA-Officier aan het Oostfront

  • -

Henk Eeftink – Een KMA-Officier aan het Oostfront

coverHENK EEFTING : EEN KMA-OFFICIER AAN HET OOSTFRONT
ISBN: 9789461531322
Verschijningsdatum- maart 2014
Prijs- €14.95
Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij

Wij feliciteren onze lotgenoot Henk Eeftink met het uitbrengen van zijn nieuwste boek “Een KMA-Officier aan het Oostfront”. Een zeer indrukwekkend geschreven boek binnen dit genre. Heeft u vragen aan Henk Eeftink stel deze dan via ons forum en discussieer mee.

OVER DIT BOEK:
Gerhard Stroink, die op zijn 16e al lid was van de NSB, verliet in 1938 de KMA als best geslaagde tweede luitenant bij het Wapen der Infanterie. Omdat hij de mentaliteit en de discipline in de Nederlandse landmacht maar niks vond, meldde hij zich in 1942 voor de tweede maal als vrijwilliger aan bij de Waffen-SS. Hij volgde nogmaals een officiersopleiding, deze keer aan de Junkerschule in Tölz.

Als ordonnansofficier in het regiment Germania van de even vermaarde als beruchte 5e Duitse SS-Pantserdivisie Wiking, vocht hij in de zomer van 1943 zes weken onafgebroken tegen de Russen in de omgeving van Charkov. Hij raakte daarbij zwaar gewond en was militair niet meer inzetbaar. Zijn ervaringen legde hij vast in Uit het dagboek van een ordonnansofficier. Stroink gaf Henk Eefting toestemming om dat te publiceren. Daarin kijken we als het ware over de schouders van de jonge Stroink mee naar de meedogenloze gevechten tussen de Duitse infanteristen en de communisten. Na de bevrijding kreeg hij de doodstraf, maar in hoger beroep en door gratie kwam hij in 1953 weer op vrije voeten. Zijn gezin heeft daar zwaar onder geleden. Hij werd een succesvol zakenman. Intussen werd hij door de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) benaderd om de gangen van de oud-nazi’s in de DDR, het voormalige Oost-Duitsland, na te gaan. Hij sprak immers vloeiend Duits en kende de weg.

Henk Eefting, de auteur, was in zijn werkzame leven commando-officier, luitenant-kolonel der infanterie en directeur van de militaire strafgevangenis Nieuwersluis.

Hij schreef onder andere al eerder
– De achterkant van de bevrijding
– De Bijzondere Rechtspleging 1944-1952 (2e druk)
– Collaboratie, landverraad en heldendaden.

Uitgeverij Aspekt
info@uitgeverijaspekt.nl
0346-353895
Amersfoortsestraat 27 3769 AD Soesterberg


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch