Henk Tijssen over de NSB – 3 mei in Kampen

  • -

Henk Tijssen over de NSB – 3 mei in Kampen

Henk Tijssen Historicus en docent geschiedenis Henk Tijssen zal vertellen over de NSB. Is er een verband tussen christelijke politiek en de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland? Hoe was het om een NSB’er op de preekstoel te hebben?

Recent verscheen van zijn hand een boek over het bijzondere leven van predikant Ekering ‘NSB-Predikant Ekering’. De predikant was achtereenvolgens lid van de CHU, de HGS en de NSB. Eerder verscheen van de hand van dzee auteur een boek over NSB-predikant Boissevain ‘De dominee van de NSB’. Over de gang van de Nederlandse Hervormde Kerk naar het Nationaal Socialisme.

Boissevain behoorde tot de meest intellectuele NSB-ers, het gewone volk begreep hem vaak niet goed. Ekering had de gave om de boodschap van Boissevain uit te leggen. Boissevain en Ekering kunnen beschouwd worden als de toonaangevende hervormde NSB-predikanten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De overige hervormde NSB-predikanten hadden aanmerkelijk minder invloed.

Wat is de relatie tussen het protestants-christelijke volksdeel en de NSB? Hoe komt het dat zowel Boissevain als Ekering lid waren van de CHU? De CHU, de ARP en de KVP gingen in 1980 op in het CDA.

U kunt bij deze lezing aanwezig zijn op het volgende adres:
Cafe ’t Ponton, Ijseelkade 51, Kampen
Datum, 3 mei 2016, aanvang 20:00uur.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch