Henk van Cappelle & Arie-Pieter van de Bovenkamp – Hitler aan het Westfront

  • -

Henk van Cappelle & Arie-Pieter van de Bovenkamp – Hitler aan het Westfront

COVER BOEK HITLER AAN HET WESTFRONTHENK VAN CAPPELLE en ARIE-PIETER VAN DE BOVENKAMP:
HITLER AAN HET WESTFRONT
Uitgever: Ruitenberg Boek
Datum: augustus 2014
Pagina’s: 256
ISBN 978-94-6097-194-5

Samenvatting
Begin augustus 1914 werden de grote landen van Europa in een krankzinnige oorlog meegezogen die eigenlijk niemand wilde. Uiteindelijk waren er meer dan 65 miljoen militairen uit 32 landen bij het con¬ ict betrokken. De oorlog zou 4 jaren, 3 maanden en 14 dagen duren. In totaal zijn er ca. 10 miljoen soldaten om het leven gekomen en raakten er nog eens ca. 20 miljoen gewond.

Op 16 augustus 1914 meldde de 25-jarige werkloze Oostenrijkse ansichtkaartenschilder Adolf Hitler zich in München als vrijwilliger voor het Beierse leger. Voor hem was de oorlog een uitkomst, want hij zou weer ergens bij horen, niet meer eenzaam zijn, niet meer van dag tot dag hoeven te leven en op tijd te eten en onderdak krijgen. Hitler kwam terecht bij het 16e Beierse Reserve Infanterie Regiment, afgekort met R.I.R. 16, ook wel Regiment List genoemd, naar de eerste commandant van het regiment Oberst List.

Hitler wist het in al die jaren niet verder te schoppen dan soldaat eerste klasse, maar had wel het geluk dat hij al snel koerier (Meldegänger) werd bij de staf van het regiment. Daar had hij tot taak om berichten van de staf naar de drie bataljons van zijn regiment te brengen. Het was geen ongevaarlijk werk, want het terrein dan wel de loopgraven waar hij doorheen moest, lagen vaak zwaar onder vijandelijk vuur. Maar hij hoefde zelden naar de voorste gevechtslinies, want de bataljons hadden hun eigen koeriers. Niet voor niets noemden de soldaten aan de frontlinie de stafkoeriers smalend ‘etappezwijnen’.

In dit boek volgen we Hitler van het begin tot het einde van de oorlog. Het is als het ware een reis terug in de tijd. We zijn getuige van de diverse bloedige veldslagen waarbij Regiment List was betrokken. Zo bezoeken we de vlakte voor Geluveld, waar Hitler zijn vuurdoop kreeg en nemen een kijkje in het Croonaertbos bij Wijtschate, waar hevig werd gevochten tijdens de gruwelijke Eerste Slag bij Ieper.
Naast oude foto’s, geogra fische kaarten en postkaarten heeft de uitvoerige research naar de sporen van Hitler en zijn Regiment List een schat aan nieuwe informatie opgeleverd met unieke eigentijdse opnamen op locatie.

Recensie
In dit zoveelste boek over Hitler richtten de beide onderzoekers zich op één bepaald aspect van zijn leven, nl. zijn ervaringen aan het westfront. Zij schreven al eerder over zijn rol in WOII, over het Adelaarsnest, zijn handlangers in Berlijn en zijn
vermeende homoseksuele geaardheid. Zij constateren in hun boek, dat Hitler geen
korporaal was, zoals de overlevering wil, maar gewoon soldaat eerste klas. Hij heeft slechts één gevecht meegemaakt, daarna was hij koerier en beleefde nooit meer een situatie van ‘erop of eronder’. Zijn eigen rol in de strijd heeft hij in
“Mein Kampf” enorm opgeblazen.

Hij was ook niet de arme verkoper van ansichtkaarten in München zoals de traditie wil, stellen de onderzoekers, maar hij leefde vrij riant van de erfenis die hij na de dood van zijn ouders kreeg. Als een dandy met een wandelstok met zilveren knop liep hij door de stad. Hij had zich als vrijwilliger bij het Duitse leger aangemeld opdat
het leger als zijn familie zou kunnen dienen. Maar toch was hij vooral een eenling, die zich afzijdig hield van vrouwen en drank tijdens verlofdagen. Hij had aan het front zijn hondje Foxl bij zich en toen dat verdween na een troepenverplaatsing in 1917 was hij ontroostbaar.

Hij bewonderde de Britten, maar minachtte zijn Franse en Amerikaanse tegenstanders, o. a. omdat zij niet-blanke soldaten in de strijd lieten meevechten. Op 14 oktober 1918 werd hij getroffen bij een gasaanval. Vrijwel altijd bleef het slachtoffer van een dergelijke aanval daarna zijn leven lang blind, Hitler bracht het er goed vanaf omdat na behandeling en verblijf in het ziekenhuis zijn zicht terugkeerde. De onderzoekers kwamen erachter dat hij in het militaire hospitaal Pasewalk was opgenomen, maar dan niet op de oogafdeling, maar in de vleugel voor psychiatrische patiënten. Diagnose: ‘psychopaat met hysterische trekken’. Na zijn machtsgreep in 1933 liet Hitler alle documenten van Pasewalk vernietigen, maar de arts die hem behandeld had, neuroloog Foerster vertelde na de oorlog de waarheid over zijn patiënt aan de Amerikanen. De onderzoekers hopen met hun boek de waarheid dichterbij gebracht te hebben.
GSB

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch