Herman Liesemeijer – Uit de draaikolk van narcistisch misbruik

  • -

Herman Liesemeijer – Uit de draaikolk van narcistisch misbruik


Auteur:
HERMAN LIESEMEIJER

Uitgeverij: Vrije Uitgevers, De

Datum: 20 november 2023

Taal: Nederlands

Pagina’s: 230

EAN: 9789083379722

Opmerking: Het boek is vanaf 20 november door Herman Liesemeijer leverbaar. Vanaf 27 november is het ook in de boekhandel verkrijgbaar. Meer info zie: Verkooppagina.

Onderwerp: NSB, HKP, Nederland na de Tweede Wereldoorlog, narcisme.

Samenvatting

In het boek ‘Uit de draaikolk van narcistisch misbruik’ beschrijf ik mijn eigen leven in een toxisch gezin. Op mijn 47e kwam ik er namelijk achter dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zowel haar man als de kinderen heeft ze psychisch mishandeld. Maar de tragedie begon eigenlijk al generaties eerder…

Mijn grootvader aan vaderskant werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetters. Hij was in burgerdienst van de HKP, een onderdeel van de Wehrmacht dat het militaire wagenpark onderhield. Ook was hij sympathiserend lid van de NSB.

Op een nacht kwam er een gewapende man de ouderlijke woning van mijn vader binnen. Hij gijzelde de familie maar werd uiteindelijk opgepakt door de Grüne Polizei. Uit angst voor represailles vluchtte het gezin op woensdag 6 september 1944 met een evacuatietrein richting Duitsland. Doch de trein werd bij Diemen beschoten door de Royal Air Force.

Papa’s beide ouders en een jonger broertje kwamen daarbij om het leven. Het heeft mijn vader voor de rest van zijn leven getekend. Doordat hij zwaar getraumatiseerd was werd hij een gemakkelijke prooi voor de narcistische vrouw waarmee hij trouwde. Uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort. Mijn zus en ik.

In het vervolg van het boek vertel ik hoe de narcistische mishandeling mijn verdere leven beïnvloedde. Hoe ik op school werd gepest, over de toxische vriendschappen en later ook toxische relaties.

Dit boek werpt licht op hoe de samenleving slachtoffers van narcistisch misbruik vaak verkeerd ziet en behandelt. Toch is het ook een verhaal van veerkracht, over hoe ik het juk van narcistisch misbruik afwierp en zin aan mijn leven gaf.

Het was de wens van mijn vader dat zijn verhaal ooit zou worden verteld. Een verhaal waarover hij zijn leven lang heeft gezwegen. En ook ik heb het lang voor me gehouden, uit angst voor veroordelingen. Doordat ik dit familiegeheim uitgebreid in dit boek beschrijf doorbreek ik dit stilzwijgen.

Helaas mocht mijn vader het niet meer meemaken. Op 15 september 2023 overleed hij op 91-jarige leeftijd. “Het is weer september” zei hij op één van zijn laatste heldere momenten. Aan hem heb ik dit boek opgedragen. Moge hij rusten in vrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch