Herman Schouten – Verborgen schaamte

  • -

Herman Schouten – Verborgen schaamte

De ‘foute’ generatie Schouten

Hoe kwam het dat men de ‘foute’ keuze maakte? Wat lag daaraan ten grondslag? En hoe keek men in die tijd aan tegen die verkeerde keuze? Allemaal vragen die opkomen als we interesse hebben in het hoe en waarom van ‘verkeerde’ keuzes.

Dit boek gaat over een ‘foute’ familie. Deel 1 gaat over een ‘foute’ predikant en wel één van de Gereformeerde Kerken. Een kerkverband waarin relatief weinig predikanten een foute keuze maakten al was het alleen al omdat dit censurabel was. Het betreft hier dominee Elbertus Schouten, gereformeerd predikant te Amersfoort. Hij was een gerespecteerde dominee, maar vervreemde door zijn foute keuze totaal van zijn kerkvolk.

Deel 2 gaat over de vader en moeder van Herman Schouten die na de oorlog staatloos en gehaat waren. En tenslotte handelt deel 3 over de kinderen die gevlucht zijn voor de ‘foute’ werkelijkheid. Welke ervaringen hebben zij gehad en wat zijn de gevolgen van een foute keuze van hun ouders voor hen?

Het gaat dus om drie generaties, waarvan twee generaties hun nabestaanden in verlegenheid brachten door hun foute keuze. Aan het einde van het boek is een archieflijst opgenomen. Verder is het boek voorzien van veel fotomateriaal.

Herman Schouten (1944) beschrijft in dit boek drie generaties Schouten die de gevolgen van een keuze voor het nationaalsocialisme moeten ondergaan en hoe dit doorspeelt in de families (transgenerationele overdracht). Ook is in dit boek aandacht besteed aan Kamp Amersfoort en de diverse andere kampen in de omgeving van Amersfoort.

H. Schouten m.m.v. H. Tijssen
Verborgen schaamte. De ‘foute’ generatie Schouten © Uitgeverij Jongbloed, Heerenveen

https://www.royaljongbloed.com/nl/

https://home.mijnbestseller.nl/

https://www.libris.nl/

ISBN 978 946 3866 330

Lees hier het persartikel uit De Stentor

 

 

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch