HET VERZWIJGEN – een documentaire van Marieke van der Winden

  • -

HET VERZWIJGEN – een documentaire van Marieke van der Winden

Over de film:
Filmmaker Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Lieke, de moeder van Marieke van der Winden, was gesloten, onzeker en breekbaar. Als Lieke op 48-jarige leeftijd overlijdt aan kanker hoort Marieke op haar begrafenis van een oom dat haar Amsterdamse grootouders fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in haar moeders leven, was decennialang geheimgehouden. Dertig jaar lang kan Marieke dit familiegeheim niet onder ogen komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op haar moeder en op haar eigen jeugd. Als Marieke in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar familie in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op met grote emotionele gevolgen. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.
Over Marieke van der Winden
Marieke van der Winden (1966) studeerde documentaire-regie en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als zelfstandig filmmaker, scenarist en filmdocent. Als commissielid werkte ze onder andere voor het Nederlands Filmfonds. Haar documentaire, Het lied van 80 lentes, kreeg een erevermelding op het Nederlands Filmfestival. Van der Winden maakte verschillende documentaires voor de Nederlandse omroepen IKON en NCRV en werkte als scenarist voor ander andere Jessica Gorters documentaires 900 dagen en De rode ziel. Het verzwijgen is Van der Windens eerste lange bioscoopdocumentaire.
 
Trailer:
Trailer op YOUTUBE:
 
Bioscooprelease:
HET VERZWIJGEN is vanaf 27 oktober te zien in bioscopen in heel Nederland. Voor meer informatie: https://amstelfilm.nl/film/het-verzwijgen/

ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch