Iemand info over bezettingstijd Arnhem?

  • -

Iemand info over bezettingstijd Arnhem?

Beste donateurs en lotgenoten,

Graag aandacht voor de volgende oproep van Tamara Vermeire.

Via deze weg een oproepje om informatie.

In het dossier van de rijksvreemdelingendienst van mijn oudtante staat:

” -Mevrouw- heeft gedurende de bezettingstijd zeer veel omgang gehad met meerdere Duitse militairen.” “Zij leerde haar echtgenoot, die als Unteroffizier in het Duitse leger diende in 1943 in Arnhem kennen.” “Zij vertrok omstreeks 20 september 1944 naar -de familie van haar echtgenoot, in Duits Sudetenland-.”

Ik zou heel graag meer informatie willen over hoe de bezettingstijd in die jaren in Arnhem was. Hoe kwamen vrouwen zoals mijn oudtante in contact met de Duitse militairen? Waar leerden ze elkaar kennen, wat deden ze?

Mijn oma (die zelf geen omgang met Duitsers had) spreekt over het Rijnpaviljoen. Een besloten club, daar mochten de “jongelui” ook wel komen. Volgens mijn oma was het dan een risico dat er altijd Duitsers binnen konden komen en die konden je ten dans vragen. Dat kon je niet weigeren, ook al wilde je niet.

Ze heeft het ook over de Stenen Tafel, daar kwamen geen Nederlanders. Een luxe restaurant wat de Duitsers gevorderd hadden.

Hoe is mijn oudtante gelukt om naar Duitsland af te reizen in september 1944 naar het huidige Tsjechië?

Als er mensen zijn die meer licht kunnen werpen over hoe het toen was en hoe dingen mogelijk gegaan kunnen zijn dan hoor ik dat heel graag!

Mocht uw informatie hebben over deze periode, zou u dat dan direct willen laten weten aan Tamara Vermeire via tmjvermeire@gmail.com?

Alvast dank voor uw hulp!


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch