Jeanne Diele-Staal & Pim Molemaker te gast in Bibliotheek Almelo

  • -

Jeanne Diele-Staal & Pim Molemaker te gast in Bibliotheek Almelo

Maandag 17 Maart 2014:
Deze middag zijn Pim Molemaker en Jeanne Diele-Staal te gast in Bibliotheekcafé de Meridiaan. Pim schreef het heldere en beeldende boek “De andere kant” over de keuzes die ouders maken en de gevolgen daarvan voor hun kinderen. Met name in de tweede Wereldoorlog.

Het is de geschiedenis van een NSB‐gezin gezien vanuit het perspectief van de dochter, een klein meisje dat in het tweede oorlogsjaar voor het eerst naar de lagere school gaat. Het gezin raakt steeds verder geïsoleerd door de politieke keuze van de ouders. Het boek is gebaseerd op de oorlogservaring en de levens van 2 vrouwen uit de Werkgroep Herkenning.

Een van deze vrouwen, de in Almelo geboren Jeanne Diele-Staal (1938), vertelt vanmiddag over haar jeugd in Almelo met een vader die lid was van de NSB. De lagere schooljaren in Almelo heeft ze als heel erg ervaren, doordat ze behandeld werd als een slecht kind van een NSB’er, waar je niet mee om moest gaan. In 1949 verhuist het gezin naar het westen. In 2001 brengt ze een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag waar ze dossiers inziet van haar familie. Daarna was er veel te verwerken. Vanaf 2003 is Jeanne betrokken bij de Werkgroep Herkenning.

De lezing wordt gehouden op zondag 30 maart, om 15.00 uur in bibliotheekcafé de Meridiaan. Toegang € 8,50, bibliotheekleden € 7,00.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch