Meldpunt CABR archieven openbaar

Deze pagina is bedoeld om u te informeren over de status van het project digitalisering en openbaarstelling van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Aanleiding

In 2025 vervalt de openbaarheidsbeperking van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), het grootste en meest opgevraagde oorlogsarchief uit de collectie van het Nationaal Archief. Het Nationaal Archief laat een onderzoek uitvoeren of de openbaarmaking van dit archief juridische dilemma’s oplevert, bijvoorbeeld met de AVG. Het Bestuur van SWH is gevraagd om tijdens dit proces in een ethische commissie plaats te nemen. Naast achterban raadplegingen stelt het Bestuur ook intern een klankbordgroep in.

Ethische commissie

Vanuit het Bestuur van de Stichting Werkgroep Herkenning zullen de volgende twee bestuursleden plaats nemen:

 • Jeroen Saris, Voorzitter SWH
 • Herman Schouten, Penningmeester SWH
 • Frans ten Veen, Ondersteuner Bestuur SWH

Deze bestuursleden geven input en feedback aan de uitvoerende organisaties gedurende het project. Het bestuur wil daartoe regelmatig informatiebijeenkomsten organiseren voor haar donateurs. Ook willen wij de mogelijkheid bieden aan lotgenoten of andere belangstellenden om hun mening aan ons kenbaar te maken.

De ethische commissie zal voor het eerst aansluiten bij het project op 11 mei 2023 .

Informatiebijeenkomst 18 maart 2023

Op zaterdag 18 maart 2023 heeft er een eerste informatiebijeenkomst plaats gevonden. Deze was opgesteld voor alle donateurs. Tijdens deze bijeenkomst is er een toelichting gegeven op het proces. De aanwezigen kregen tevens de mogelijkheid hun mening te ventileren. Hiervan is een verslag in de maak, die binnenkort wordt gedeeld met klankbordgroepleden.

Informatie project

Nader info volgt (projectgroep, planning, doelstelling, etc.)

https://oorlogvoorderechter.nl/

https://www.oorlogsbronnen.nl/

https://www.nationaalarchief.nl/

In de media

DatumUitzendingOmschrijvingOnderwerpOpmerking
3-5-2023NPO Radio 1 Dit is de dag Interview met Renze Klamer met Bettina Drion en Chris van der HeijdenDit is de Dag over Dodenherdenking en openbaar oorlogsarchiefInterview begint na ca. 15 min, duur ca. 15 min.
2-5-2023NPO Radio 1 Digitalisering met AIInterview met Liesbeth Keijser, projectleider digitalisering, en transcribent Susanne de Jong, allebei van het Nationaal ArchiefMiljoenen archiefstukken uit CABR worden gedigitaliseerd met behulp van AI9 min 55 sec

Wij ontvangen graag uw reacties of vragen over dit belangrijke onderwerp

Wij nodigen u hierbij van harte uit uw mening of verhaal met betrekking tot de openbaarheid van CABR-archieven met ons te delen. Of misschien heeft u wel vragen over dit onderwerp.

Reageren kan via onderstaande mogelijkheden:

 • Email via deze link naar het secretariaat van Stichting Werkgroep Herkenning.
 • Telefonisch tel:+31 (0)85 00 04 185
 • Per post:
  Secretariaat Werkgroep Herkenning
  Koppenlaan 1
  3769 BK Soesterberg

Uw reacties zullen vertrouwelijk worden behandeld.

Last updated: 8 mei 2023, 21:09 uur


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch