Meldpunt CABR archieven openbaar

Deze pagina is bedoeld om u te informeren over de status van het project digitalisering en openbaarstelling van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Aanleiding

In 2025 vervalt de openbaarheidsbeperking van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), het grootste en meest opgevraagde oorlogsarchief uit de collectie van het Nationaal Archief. Het Nationaal Archief laat een onderzoek uitvoeren of de openbaarmaking van dit archief juridische dilemma’s oplevert, bijvoorbeeld met de AVG.

Het Bestuur van SWH is gevraagd om tijdens dit proces in een Ethisch Beraad plaats te nemen. Dit beraad is ingesteld vanuit het samenwerkingsverband Oorlog voor de Rechter.

Delegatie vanuit Werkgroep Herkenning

Vanuit het Bestuur van de Stichting Werkgroep Herkenning zullen de volgende drie bestuursleden in het Ethisch Beraad deelnemen:

  • Jeroen Saris Voorzitter
  • Herman Schouten, Penningmeester
  • Frans ten Veen, Bestuurslid

Deze bestuursleden geven input en feedback aan de uitvoerende organisaties gedurende het project. Het bestuur organiseert daartoe regelmatig informatiebijeenkomsten voor haar donateurs. Tijdens deze bijeenkomsten geven wij toelichting op het proces in aanloop naar de openbaarmaking. De aanwezigen krijgen de mogelijkheid hun mening en ervaringen met het bestuur te bespreken.

Ook wil Werkgroep Herkenning de mogelijkheid bieden aan lotgenoten of andere belangstellenden om hun mening aan ons kenbaar te maken.

Externe Informatie over het project CABR openbaar

https://oorlogvoorderechter.nl/

https://www.oorlogsbronnen.nl/

https://www.nationaalarchief.nl/

https://npo.nl/start/serie/nos-journaal/seizoen-285/nos-journaal_89164/afspelen 

https://nos.nl/artikel/2496245-openbaarmaking-collaboratie-archief-roept-veel-emoties-op 

Netwerk oorlogsbronnen op LinkedIn

Post Rogier Overman na zijn bezoek in de Rode Hoed

Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging

WO2 ‘levend’ houden: de missing link

In de media

DatumUitzendingOmschrijvingOnderwerpOpmerking
27-03-2024Jan Wunderink op website van EOPersoonlijk verhaal Jan Wunderink in relatie tot digitalisering en openbaarheid CABR per 1-1-2025.Digitalisering CABR 1-1--2025Jan Wunderink, lotgenoot en vrijwilliger.
26-3-2024DIt is de Kwestie - RadioEO-programma besteedt aandacht aan digitalisering CABR-dossiers op 1-1-2025.Digitalisering CABR 1-1--2025Rinke Smedinga en Puck Huitsing aan het woord.
26-3-2024DIt is de Kwestie - Deel 2EO-programma besteedt aandacht aan digitalisering CABR-dossiers op 1-1-2025.Digitalisering CABR 1-1--2025Tweede deel van 2 delen i.s.m. SWH.
19-3-2024DIt is de Kwestie - Deel 1EO-programma besteedt aandacht aan digitalisering CABR-dossiers op 1-1-2025.Digitalisering CABR 1-1--2025Eerste deel van 2 delen i.s.m. SWH.
3-5-2023NPO Radio 1 Dit is de dag Interview met Renze Klamer met Bettina Drion en Chris van der HeijdenDit is de Dag over Dodenherdenking en openbaar oorlogsarchiefInterview begint na ca. 15 min, duur ca. 15 min.
2-5-2023NPO Radio 1 Digitalisering met AIInterview met Liesbeth Keijser, projectleider digitalisering, en transcribent Susanne de Jong, allebei van het Nationaal ArchiefMiljoenen archiefstukken uit CABR worden gedigitaliseerd met behulp van AI9 min 55 sec

Wij ontvangen graag uw reacties of vragen over dit belangrijke onderwerp

Wij nodigen u hierbij van harte uit uw mening of verhaal met betrekking tot de openbaarheid van CABR-archieven met ons te delen. Of misschien heeft u wel vragen over dit onderwerp.

Reageren kan via onderstaande mogelijkheden:

  • Email via deze link naar het secretariaat van Stichting Werkgroep Herkenning.
  • Telefonisch tel:+31 (0)85 00 04 185
  • Per post:
    Secretariaat Werkgroep Herkenning
    Gijsbrecht Bokellaan 1
    2273 GT  Voorburg

Uw reacties zullen vertrouwelijk worden behandeld.

Goed om te weten

Hieronder nog andere relevante informatie aangaande dit project naar aanleiding van reacties:

Hoe lang is een CABR-dossier mogelijk niet beschikbaar voor inzage?
“We hebben nog gesproken met medewerkers van het Nationaal Archief en gevraagd naar het scannen. Er is een Excelbestand met daarin de data waarop de dossiers gescand worden en niet meer beschikbaar zijn voor inzage. Met dossiernummer is door de medewerkers na te gaan voor wanneer die dossiers op de planning voor het scannen en niet in te zien zijn. Alles in totaal kan dat er voor zorgen dat een dossier een half jaar niet in te zien is. Als er verschillende dossiers bij verschillende instanties bestaan over een persoon of familie kan dit er voor zorgen dat families niet meer alles tegelijk kunnen inzien. Of om inzage vragen en merken dat het dossier gescand wordt en niet meer voor 1-1-2025 in te zien is op papier.” Zie voor meer info de website van het NA. Hieronder wordt melding gemaakt van minimaal 2 maanden.

Last updated: 7 april 2024, 10:00 uur


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch