Meldpunt CABR archieven openbaar

Deze pagina is bedoeld om u te informeren over de status van het project digitalisering en openbaarstelling van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Aanleiding

In 2025 vervalt de openbaarheidsbeperking van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), het grootste en meest opgevraagde oorlogsarchief uit de collectie van het Nationaal Archief. Het Nationaal Archief laat een onderzoek uitvoeren of de openbaarmaking van dit archief juridische dilemma’s oplevert, bijvoorbeeld met de AVG.

Het Bestuur van SWH is gevraagd om tijdens dit proces in een Ethisch Beraad plaats te nemen. Dit beraad is ingesteld vanuit het samenwerkingsverband Oorlog voor de Rechter.

Delegatie vanuit Werkgroep Herkenning

Vanuit het Bestuur van de Stichting Werkgroep Herkenning zullen de volgende drie bestuursleden in het Ethisch Beraad deelnemen:

 • Jeroen Saris Voorzitter
 • Herman Schouten, Penningmeester
 • Frans ten Veen, Bestuurslid

Deze bestuursleden geven input en feedback aan de uitvoerende organisaties gedurende het project. Het bestuur organiseert daartoe regelmatig informatiebijeenkomsten voor haar donateurs. Tijdens deze bijeenkomsten geven wij toelichting op het proces in aanloop naar de openbaarmaking. De aanwezigen krijgen de mogelijkheid hun mening en ervaringen met het bestuur te bespreken.

Ook wil Werkgroep Herkenning de mogelijkheid bieden aan lotgenoten of andere belangstellenden om hun mening aan ons kenbaar te maken.

Externe Informatie over het project CABR openbaar

https://oorlogvoorderechter.nl/

https://www.oorlogsbronnen.nl/

https://www.nationaalarchief.nl/

https://npo.nl/start/serie/nos-journaal/seizoen-285/nos-journaal_89164/afspelen 

https://nos.nl/artikel/2496245-openbaarmaking-collaboratie-archief-roept-veel-emoties-op 

Netwerk oorlogsbronnen op LinkedIn

Post Rogier Overman na zijn bezoek in de Rode Hoed

In de media

DatumUitzendingOmschrijvingOnderwerpOpmerking
3-5-2023NPO Radio 1 Dit is de dag Interview met Renze Klamer met Bettina Drion en Chris van der HeijdenDit is de Dag over Dodenherdenking en openbaar oorlogsarchiefInterview begint na ca. 15 min, duur ca. 15 min.
2-5-2023NPO Radio 1 Digitalisering met AIInterview met Liesbeth Keijser, projectleider digitalisering, en transcribent Susanne de Jong, allebei van het Nationaal ArchiefMiljoenen archiefstukken uit CABR worden gedigitaliseerd met behulp van AI9 min 55 sec

Wij ontvangen graag uw reacties of vragen over dit belangrijke onderwerp

Wij nodigen u hierbij van harte uit uw mening of verhaal met betrekking tot de openbaarheid van CABR-archieven met ons te delen. Of misschien heeft u wel vragen over dit onderwerp.

Reageren kan via onderstaande mogelijkheden:

 • Email via deze link naar het secretariaat van Stichting Werkgroep Herkenning.
 • Telefonisch tel:+31 (0)85 00 04 185
 • Per post:
  Secretariaat Werkgroep Herkenning
  Gijsbrecht Bokellaan 1
  2273 GT  Voorburg

Uw reacties zullen vertrouwelijk worden behandeld.

Last updated: 9 december 2023, 22:00 uur


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch