Stichting Werkgroep Herkenning bij Radio 1 Vandaag op 22, 23, 24 en 25 december

  • -

Stichting Werkgroep Herkenning bij Radio 1 Vandaag op 22, 23, 24 en 25 december

1v_04De Stichting Herkenning werkt mee aan de serie ‘Kinderen van foute ouders’ welke wordt uitgezonden door het actualiteitenprogramma Radio Een Vandaag op NPO Radio 1, te horen van 14.00 uur tot 16.30 uur op 22, 23, 24 en 25 december 2014.

In de eerste aflevering van maandag 22 december zal onze voorzitter Mevr. Holthuis worden geinterviewed. Daar zal onderandere ook worden ingegaan op het verbod op het kopiëren van stukken die in de dossiers van de Bijzondere Rechtspleging zitten. De Stichting Herkenning wil dat er een regeling wordt getroffen zodat (klein)kinderen persoonlijke spullen kunnen terugkrijgen of daar op zijn minst kopieën van kunnen laten maken.

Nazaten van ouders die fout waren in de Tweede Wereldoorlog worstelen nog steeds met hun verleden. Na de oorlog groeide bij hen langzaam het besef dat hun ouders en grootouders hadden ‘geheuld met de vijand’. Deze families werden vervolgd en gestraft. Informatie over die NSB’ers, moffenmeiden en Nederlandse SS’ers en hun vervolging ligt opgeslagen in het Nationaal Archief. Tussen de stapels juridische dossiers van ruim 500.000 verdachte Nederlanders zitten ook foto’s, brieven en dagboeken. Zoals de enige foto van de vader van Rinke Smedinga uit die tijd. Zijn vader volgde een SS-opleiding en werd daarna bewaker van kamp Westerbork. Rinke Smedinga komt aan bod in alle uitzendingen.

Radio Een Vandaag is elke werkdag te horen van 14.00 uur tot 16.30 uur en wordt gepresenteerd door Suzanne Bosman, Jan Mom en Bas van Werven. De uitzendingen zijn terug te beluisteren via Radio Een Vandaag.

Terugluisteren:

De Stichting Werkgroep Herkenning zal vaker voor gaan komen in de media aangaande dit onderwerp. Verschillende kranten en televisiezenders staan direct met ons in contact.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch