Koos Groen – Fout en niet goed

  • -

Koos Groen – Fout en niet goed

COVER FOUT EN NIET GOEDAuteur: Koos Groen
Taal: Nederlands
Pagina’s: 712 pagina’s
Uitgever: Schuyt & Co./ Just Publishers
Datum: december 2009

De periode rond de bevrijding van Nederland is geen zwarte bladzijde in de geschiedenis, maar blijkt een compleet zwartboek te zijn…
Fout en niet goed is een nieuw standaardwerk over de politieke zuiveringen in ons land na WO2. Dit boek is gebaseerd op nieuw onderzoek in tot nu toe geheime dossiers. Daarbij zijn schokkende feiten ontdekt.

Na de bevrijding van Nederland heeft het verzet ca. 150.000 politieke tegenstanders in concentratiekampen opgesloten. Uit tot nu geheim gerechtelijk onderzoek blijkt dat geïnterneerden daar werden uitgehongerd en mishandeld. Hierdoor en door gebrek aan hygiëne en medische verzorging hebben meer dan duizend mensen deze kampen niet overleefd: niet alleen volwassenen, maar ook baby’s, kinderen en bejaarden.

Daarnaast werden vrouwen stelselmatig vernederd en seksueel geïntimideerd en zijn mannen zwaar mishandeld. Veel politieke delinquenten zijn in deze periode doelbewust omgebracht, zoals de honderd krijgsgevangen Nederlandse SS’ers die onbeschermd de mijnenvelden in Brabant werden ingejaagd.

Maar het merendeel van deze geïnterneerden had geen oorlogsmisdaden begaan. Het overgrote deel had alleen een andere politieke overtuiging dan de rest van de Nederlanders. Zij waren aanhangers geweest van de NSB – en dat hebben ze geweten.

Fout en niet goed bevat – naast vele niet eerder openbaar gemaakte getuigenissen en documenten, zoals o.a. het bewijs over de zelfmoord van NSB-leider Rost van Tonningen – een compleet overzicht van de na-oorlogse Nederlandse concentratiekampen. Ook zijn de namen van alle ter dood veroordeelde politieke delinquenten en Duitse oorlogsmisdadigers en alle uiteindelijk geëxecuteerden opgenomen. Daarnaast is er het verhaal over de onvoorstelbare wantoestanden in de Scheveningse Strafgevangenis, waar de eerste naoorlogse directeur een NSB’er bleek te zijn.

Oud-journalist Koos Groen (1942) werkte o.a. voor het dagblad Trouw. Hij publiceerde eerder een aantal opzienbarende boeken over WO2 en de nasleep daarvan. Theo van Gogh was van plan zijn boek “Als slachtoffers daders worden” (over de joodse verraadster Ans van Dijk) te verfilmen.

Audio Journalist Koos Groen schreef het boek ‘Fout en niet goed’ over de mishandeling van NSB-ers die direct na de bevrijding in heel Nederland in kampen werden opgesloten. Het waren er zo’n 150.000en naar schatting vonden duizend van hen de dood. De daders, de zogenaamd goede Nederlanders, werden niet of nauwelijks gestraft.

Luister hier naar het interview van Koos Groen bij de NOS.

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch