Landverrader – Helmert Woudenberg – Theater

  • -

Landverrader – Helmert Woudenberg – Theater

Helmert-Woudenberg_LandverraderIn het theaterstuk “Landverrader” speelt Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.

Over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en ook zijn levenslange controverse met zijn broer Kees, de socialistische voorman komt aan bod. En hoe hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek.

Een politiek die helaas in het Europa van nu weer danig de kop op begint te steken. Na ‘De Hel’, ‘Waterman’ en ‘Übermensch’ buigt Helmert Woudenberg zich opnieuw over de problematiek van de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn.

Hendrik Jan Woudenberg werd in 1938 gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB. Tijdens de oorlog was hij van 1940 tot 1942 voorzitter van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen. In 1942, werd hij leider van het Nederlandse Arbeidersfront (NAF), een (grotendeels mislukte) kopie van de Duitse arbeidsorganisatie. Hij was tevens redacteur van verschillende NSB-bladen zoals ‘Volk en Vaderland’.

Na de oorlog werd Hendrik Jan Woudenberg uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld, maar in 1956 vervroegd vrijgelaten. Hij was de broer van de socialistische voorman Kees Woudenberg. Hij had een dochter en twee zoons, van wie de een, Dick Woudenberg, vader van actrice Kathenka Woudenberg, en de ander de vader is van acteur Helmert Woudenberg.

Helmert Woudenberg is al ruim veertig jaar acteur, regisseur en schrijver van prachtige stukken die betreft thematiek vaak uitweiden over geloof en over oorlog. Hij is onder meer bekend van succesproducties als ‘God vergeeft’, ‘Fortuyn’, ‘Jezus’, ‘Yes Prime Minister’, ‘Mansholt’ en ‘Kuyper & Wilhelmina’.

Deze voorstelling duurt 1 uur en 40 minuten en is zonder pauze.

Bekijk hier de lijst met speeldata en theaters.

Tekst, Regie & Spel: Helmert Woudenberg


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch