Marijke Verduijn – De verliezers

  • -

Marijke Verduijn – De verliezers

‘De verliezers – Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949’ 

Auteur: Marijke Verduijn
Uitgeverij: Uitgeverij Balans
Taal: Nederlands
Pagina’s: 352
ISBN 9789463822954

Onderwerp: Internering, Vught, Nederland en de Tweede Wereldoorlog

Samenvatting
Het eerste boek over interneringskamp Vught. Na een snelle ontruiming door de bezetter rond Dolle Dinsdag werd Kamp Vught na de bevrijding eind oktober 1944 een interneringskamp voor collaborateurs. In de naoorlogse chaos zaten er ook kinderen en onschuldigen. De internering van collaborateurs was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie zaten er eigenlijk? En hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken?

Marijke Verduijn deed jarenlang onderzoek naar het eerste en grootste naoorlogse interneringskamp onder Nederlands gezag. Ze raadpleegde archieven en kranten, las dagboeken en brieven uit het kamp en sprak met geïnterneerden, bewakers en hun kinderen. Dat levert een uniek beeld op van het dagelijks leven in het kamp en de reactie daarop in de samenleving. Onder de ‘verliezers’ waren ook burgerevacués uit het Duitse Selfkantgebied, dat eind 1944 in de frontlinie lag. Verduijn onderzocht ook hun ervaringen in Vught en sprak met ooggetuigen en nabestaanden.

Willekeur
‘De verliezers’ beschrijft een veel te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis. Een onthullend verhaal over willekeur, eigenrichting en allengs toenemende aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving. Het boek is vanaf 1 september 2023 te koop in het museum en in de boekhandel (352 pagina’s, € 29,95, Uitgeverij Balans). In de vaste expositie in Barak 1B van NM Kamp Vught worden het interneringskamp en het opvangkamp belicht; het boek van Verduijn is een belangrijke aanvulling voor de geschiedschrijving van deze periodes.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch