Meewerken aan Podcast?

  • -

Meewerken aan Podcast?

Beste donateurs en lotgenoten,

Komt u uit de Noordelijke provincies en wilt u als (klein)kind meewerken aan een podcast? Lees dan de volgende oproep van Marijke Meems:

Aanleiding
Via het Nationaal Comite 4 en 5 mei heb ik kennis gekregen van uw website. Ik mail u naar aanleiding van een ontdekking die ik deed toen ik de podcast “Vlaggen tot de Helft” maakte.

Mijn naam is Marijke Meems, en ik ben geboren op 4 mei 1982. Jarig zijn op 4 mei is altijd al zo in mijn leven. Ik was even 2 minuten stil om 20.00 uur en daarna vierde ik mijn verjaardag.

Mijn verhaal
Ik neem u graag even mee in een verhaal voordat ik mijn vraag stel.

Toen ik in 2020 terug verhuisde naar mijn roots (Groningen) werd ik gegrepen door het feit terug te zijn op geboortegrond en het overlijden van mijn moeder twee jaar daarvoor.

Ik ben theatermaker en besloot dat er een voorstelling moest komen over jarig zijn op 4 mei en wat dat met je doet. Dit werd de theatervoorstelling LastPost. De aanleiding daarvoor was mijn 40e verjaardag op 4 mei 2022. Ik speelde de theatervoorstelling toen ook. Ik interviewde zo’n 18 mensen die ook jarig zijn op die dag en samen met hun verhaal vormde ik in samenwerking met regisseur Theo de Groot het verhaal van mijn voorstelling.

In de zomer van 2022 verdiepte ik me verder in het onderzoek. Ik wilde een podcast maken over hetzelfde onderwerp. En de vraag die ik beantwoord wilde hebben was: ‘wat grijpt me toch zo aan, aan het jarig zijn op 4 mei?’ Een zwaarte die ik voel, ik ontdekte in de theatervoorstelling een zwaarte, een leegte, een verdrietig gevoel rond mijn verjaardag. Herinnerde me mijn moeder die vaak verdrietig was tijdens Dodenherdenking. Waarom was dat?

De zoektocht die ik aanging werd een persoonlijke zoektocht. Ik ontdekte dat mijn oma (aan moeders kant) in het Scholtenhuis (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scholtenhuis) heeft gewerkt ten tijde van WOII.

Mijn oma, die geen contact meer had met haar broers en zussen, die één gezond kind kreeg, die weduwe werd in 1950 vlak nadat mijn moeder geboren werd. Wat had mijn oma allemaal wel niet meegemaakt? Wie was ze eigenlijk? Waarom werkte ze tijdens de oorlog in Het Scholtenhuis, koos ze daar zelf voor, moest ze, was ze lid van de NSB? Wat maakte ze daar mee. Allemaal vragen waar ik geen antwoord op kreeg tijdens het maken van de podcast, maar waar ik wel graag antwoord op wil.

Nieuwe Podcast “Goud of fout”
Nu, in de vooravond van het openen van de archieven zou ik graag een nieuwe podcast willen maken. Ik zou graag een antwoord vinden op de vraag: ‘In hoeverre kunnen we compassie hebben met mensen die een verkeerde keuze hebben gemaakt’.

De werktitel van de podcast “Goud of fout” (Goud = goed in het Gronings)

Ik wil verder op zoek naar wie mijn oma was en wat haar beweegredenen waren om in het Scholtenhuis te werken in Groningen.

Ook zou ik, een daarvoor benader ik u, op zoek willen naar (klein)kinderen van ‘foute’ Nederlanders (gericht op de Noordelijke provincies) in de Tweede Wereldoorlog en hun verhaal. Wat voor invloed heeft de keuze van hun ouders op hun leven gehad. Hebben deze kinderen compassie gekregen met hun (groot)ouders? Wat betekent dat nu voor kinderen van ouders die ‘foute’ keuzes maken, in wiens ogen dan ook.

In mijn eigen kring heb ik een aantal mensen die ik vragen zou kunnen stellen op zoek naar “foute” Nederlanders. Ook ga ik verder op onderzoek uit naar mijn oma. Op zoek naar familie van haar (en mij). En ik wil een audio portret van mijn moeder maken. Hoe keken mensen in onze omgeving naar mijn moeder, toen ik nog een kind was, toen ik er nog niet was.

Planning Podcast
De planning is dat de podcast af is vóór januari 2025, wanneer de archieven makkelijker bereikbaar worden. Ik hoop u in deze mail voldoende te hebben geïnformeerd over de plannen en wensen.

Contact
Voor vragen ben ik bereikbaar op 06-47071917 of via marijkemeems@hotmail.com.

Ik hoop van harte dat u ons kunt helpen met de zoektocht naar mensen die hun verhaal willen vertellen, zodat we antwoord kunnen vinden op deze vraag.

Hartelijke groet,
Marijke Meems
www.marijkemeems.nl

Ps. Mijn vorige podcast, Vlaggen tot de Helft (https://open.spotify.com/show/3UjVKqmNloqRRpiudo89g2?si=7f29dc8280534ee9), is door 6000 mensen beluisterd.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch