Mieke Eerkens – De oorlog van horen zwijgen

  • -

Mieke Eerkens – De oorlog van horen zwijgen

De oorlog van horen zwijgen
Een familiegeschiedenis

Sjef, de vader van Mieke, is tien als in Indië de oorlog uitbreekt. Korte tijd later wordt hij, gescheiden van zijn familieleden, in een Japans kamp geïnterneerd. Dankzij zijn onverzettelijkheid en vindingrijkheid weet hij te overleven.

Else, de moeder van Mieke, is vijf als in Nederland de oorlog eindigt. Korte tijd later wordt ze gescheiden van haar ouders, die in kampen voor NSB’ers worden geïnterneerd. In een weeshuis wacht ze tot iemand haar komt ophalen.

Mieke groeit op in het veilige Californië. Haar ouders hebben daar een leven opgebouwd, ver van het grauwe, naoorlogse Nederland, waar geen van beiden kon aarden. Maar in hoeverre is een nieuwe toekomst mogelijk als je het verleden niet kunt loslaten? Na een jeugd vol onbeantwoorde vragen besluit Mieke Eerkens het oorlogsverleden van haar ouders te onderzoeken. In archieven, kampdagboeken en op reis langs de plekken van toen ontdekt ze dat de geschiedenis vaak veel complexer is dan we denken.

Over de auteur:
Mieke Eerkens is een Amerikaans-Nederlandse schrijfster, ze groeide op in Californië en woont sinds kort in Amsterdam. Ze studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Leiden en creative writing in Iowa en schrijft voor diverse Amerikaanse publicaties, waaronder The Atlantic en Creative Nonfiction.

  • Auteur: Mieke Eerkens
  • Vertaler: Patricia Piolon
  • Uitgeverij: De Geus

 

Online lezing:
Voor haar boek De oorlog van horen zwijgen deed  Mieke Eerkens onderzoek in het Nationaal Archief. Het boek vertelt over haar vader, die de oorlog in een Japans kamp doorbracht, en haar moeder, die als dochter van NSB-ers na de oorlog in een kindertehuis terechtkwam.

Op zondag 18 oktober 2020 gaf Mieke Eerkens een gratis online lezing voor de culturele agenda van het Nationaal Archief.

Hierbij de link om de lezing terug te kijken: https://youtu.be/6YmOX24vIuQ

Bron: website Nationaal Archief

 

Overige internetbronnen:

https://miekekeerkens.wixsite.com/home

https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/de-oorlog-van-horen-zwijgen/

https://www.trouw.nl/nieuws/de-schade-van-de-auto-achter-aan-de-kettingbotsing~b3969ce1/

 

 

 

 

 

 

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch