Monika Diederichs – Wie geschoren wordt moet stil zitten

  • -

Monika Diederichs – Wie geschoren wordt moet stil zitten

Cover foto Monika diederichs Auteur MONIKA DIEDERICHS
Uitgever: Aspekt B.V.
Datum: November 2015
Pagina’s: 244
ISBN: 9789461538291

Dit is een geactualiseerde druk van het in oktober 2006 voor het eerst uitgekomen boek.

Samenvatting

De beelden zijn bekend omdat ze tot de meest schokkende uit de bevrijdingstijd horen. Vrouwen en vaak nog jonge meisjes die, juist in de dagen waarin feestvreugde domineerde, werden kaalgeschoren en vernederd. Over deze zogeheten moffenmeiden, vrouwen die tijdens de oorlog omgang hadden met Duitse soldaten, was tot nog toe weinig bekend.

Wie geschoren wordt moet stil zitten is het eerste boek dat uitvoerig in gaat op het leven van deze vrouwen die, hoewel zij een plaats innemen in het collectieve geheugen, vrijwel geen aandacht meer krijgen. Dankzij haar speurzin en tact wist Monika Diederichs in gesprek te komen met betrokkenen die hierover tot nu toe zwegen. Ook kreeg zij toegang tot archieven die, in verband met de bescherming van de persoonlijk levenssfeer, ook voor onderzoekers gesloten bleven.

Het resultaat is een indrukwekkend boek over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog. Hoe gingen de Duitse en Nederlandse autoriteiten in de periode 1940-1945 om met meisjes en vrouwen die contacten hadden met Duitse militairen en op welke wijze werden zij na de Duitse bezetting gestraft? Hoe dachten deze meisjes en vrouwen zelf over hun omgang met de bezetter? Wat gebeurde er als ze zwanger raakten? Deden zij afstand van hun kind of besloten zij het zelf te houden? De ervaringen van deze vrouwen met nationaalsocialistische zorginstellingen en diverse instellingen van de Wehrmacht worden aangrijpend beschreven. Deze heruitgave maakt een belangrijk boek opnieuw beschikbaar.

Recensie(s)
Deze studie onderzoekt leven en motieven van Nederlandse meisjes die in de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met een Duitse militair, en de reacties daarop van de Nederlandse bevolking. Na de bezetting van ons land door Duitsland in mei 1940 ontstonden contacten tussen Duitsers en Nederlandse meisjes, soms alleen vriendschappelijk, soms korte, oppervlakkige relaties met Duitsers (moffenmeiden), maar er waren ook meisjes die een langdurige relatie met een Duitser hadden en trouwden (moffenhoeren). Na de bevrijding richtte in veel plaatsen de volkswoede zich op moffenmeiden en moffenhoeren. De historica, zelf kind uit relatie/huwelijk van een Nederlandse met een Duitse militair, werkte o.a. mee aan een boek over relaties van autochtonen met bezetters. Deze belangrijke studie over een lang onderbelicht onderwerp, waarin theorie goed wordt afgewisseld met ervaringen van meisjes van toen, geeft een uitstekende indruk van levens/motieven en komt tot interessante nieuwe inzichten. Met noten en zwart-witfoto’s. Zwart-wit omslagfoto van kaalgeschoren meisjes na de bevrijding. Met register.
Drs. Madelon de Swart


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch