NIOD

  • -

NIOD

LOGO NIOD 2015Het NIOD ook voor uw onderzoek naar identiteit van een Duitse vader.
Er is lang aangenomen dat er in Nederland gedurende de bezettingsjaren circa 10.000 kinderen zijn geboren met een Duitse vader. Een recente (Duitse) bron spreekt echter van een aanzienlijk hoger getal: circa 50.000 kinderen. De zoektocht van een kind naar de biologische vader is doorgaans een lange weg, die leidt langs vele instanties in Nederland en Duitsland.

Het NIOD beschikt in beperkte mate over gegevens met betrekking tot personen die na de oorlog te maken hebben gehad met justitie wegens een vorm van collaboratie. In enkele gevallen zijn berichten in de dagbladen verschenen van rechtszaken tegen personen die werden beschuldigd van collaboratie. Het NIOD heeft deze berichten verzameld en ondergebracht in de knipselcollectie. Het NIOD beheert drie knipselcollecties die worden aangeduid met KA, KB, en KC. De KA-collectie is een deel van de knipseldocumentatie van de NSB. U zult in deze collectie knipsels uit vooroorlogse kranten en kranten uit de oorlogstijd aantreffen.

De KB-collectie is ontstaan na de oorlog en opgebouwd door het NIOD. Deze collectie bevat knipsels uit een groot aantal Nederlandse kranten en tijdschriften en uit kranten en tijdschriften uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Deze collectie wordt nog dagelijks met nieuwe knipsels aangevuld. De KC-collectie vertoont veel overeenkomsten met de KB-collectie, maar onderscheidt zich door het feit dat deze betrekking heeft op voormalig Nederlands-Indië en Indonesië. Een overzicht van de knipselcollectie kunt u vinden op de website van het NIOD.

Lees hier meer over deze collecties en het NIOD


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch