Opening Nieuw Fries Verzetsmuseum – Leeuwarden

  • -

Opening Nieuw Fries Verzetsmuseum – Leeuwarden

Graag introduceren wij het nieuwe Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum, dat op vrijdag 13 september de deuren opent voor het publiek.

• Op vrijdag 13 september 2013 om 12.00 uur opent Hare Majesteit Koningin Máxima het nieuwe museum. Dit is de eerste keer dat zij als koningin een museum opent.
• We zijn het eerste compleet nieuw gebouwde Nederlandse museum van de 21ste eeuw.
• Het museum is gebouwd dankzij een particulier mecenaat van 18 miljoen euro. Volkomen onverwacht kreeg het museum in 2001 dit legaat van architect Abe Bonnema (van o.m. de Nationale Nederlandentoren in Rotterdam). Een ongelooflijk verhaal, uniek in Nederland.
• Architect Hubert Jan Henket maakte een robuust en tegelijkertijd licht en elegant gebouw, dat objecten en publiek centraal stelt.

Het nieuwe fries museum
Het Fries Museum presenteert Friesland. Met iconen als Mata Hari en de Elfstedentocht. Maar ook De Overval is een Fries icoon. Het museum staat op de nieuwe locatie letterlijk middenin de stad. Klanten van de vrijdagmarkt lopen met hun appels zo door het museum naar de parkeergarage. Ook de winkel is voor iedereen toegankelijk, net als Thús, het nieuwe café. Het Fries Museum heeft bovendien gezelschap van het Leeuwarder filmhuis.

Tentoonstelling fries verzetsmuseum
Vanaf 13 september 2013
Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. De presentatie introduceert de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog in Friesland beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel ‘De Overval’, een van de opvallendste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

Tentoonstelling ferhaal fan fryslân
Vanaf 13 september 2013
Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Meer dan honderd (meest historische) topstukken geven een caleidoscopisch beeld van Friesland. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Ontdek hoe schrijvers, schilders en fotografen door de jaren heen keken naar Friesland en de Friezen. Een must-see voor Friezen, toeristen en iedereen met een Friese achterom.

Tentoonstelling oud geld
13 september 2013 – 30 augustus 2015
Het museum presenteert bij de opening op 13 september 2013 een eigentijdse tentoonstelling over de Gouden Eeuw. Vijf sleutelfiguren uit de 17de-eeuwse Friese elite staan centraal, met hun persoonlijke kostbaarheden, ambities en geheimen. Portretten door society-schilder Wybrand de Geest gaan vergezeld van topstukken van kunstnijverheid. Journalist en polderdandy Jort Kelder laat ons zien dat begrippen als old boys network en musthaves van alle tijden zijn.

Tentoonstelling horizonnen I
13 september 2013 – 5 januari 2014
Op de bovenste etage van zijn gloednieuwe gebouw presenteert het Fries Museum vanaf 13 september moderne en hedendaagse kunst. De horizon, het in Friesland altijd aanwezige onderwerp van de tentoonstelling, wordt door kunstenaars als Gerrit Benner, Robert Zandvliet en Tacita Dean letterlijk verbeeld. Het werk van bijvoorbeeld Gerhard Richter, Osterholt en Uitentuis en Claudy Jongstra laat een figuurlijke horizon zien, een blik op de samenleving en de toekomst.

Blockbusters
In de komende jaren organiseert het Fries Museum een aantal grootschalige tentoonstellingen. In 2016 staat een blockbuster over de wereldberoemde Fries/Engelse schilder Lawrence Alma Tadema gepland, wiens werk veelvuldig door Hollywood werd gebruikt als inspiratiebron (van Ben Hur uit 1926 tot Gladiator uit 2000). In 2017 presenteert het Fries Museum een tentoonstelling over Mata Hari. Dan is het 100 jaar geleden dat de exotische danseres gefusilleerd werd en gaan de geheime archieven van haar proces open in Parijs – was ze echt een spion? Ook een tentoonstelling over Rembrandt en zijn (Friese) vrouw Saskia staat in de steigers.

Mei freonlike groetnis,

Femke Haijtema
hoofd publiek & programma

Fries Verzetsmuseum
wilhelminaplein 92
postbus 1239
8900 ce leeuwarden
t +31 (0)58 255 55 00
Fries Verzetsmuseum


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch