Oproep 25/11/08 ‘ Ervaring met of kennis van de Germaanse Landdienst’

  • -

Oproep 25/11/08 ‘ Ervaring met of kennis van de Germaanse Landdienst’

Graag kom ik in contact met diegenen die in 1943, 1944 of 1945 in de Germaanse Landdienst waren. In 1944 was ik in het kamp Flötenau. Ik heb waarschijnlijk in een luchtbel geleefd, want ik kan mij niemand herinneren. In 1943 was ik een half jaar in een ander kamp, ook daar herinner ik mij niemand van. Nooit heb ik iets over de Germaanse Landdienst gelezen, het was of het nooit bestaan heeft. Is er misschien documentatie over? Ik zou het graag lezen.

Wij werden uitgezonden naar Oost-Duitsland (nu Polen) en werkten bij de plaatselijke boeren. ’s Avonds gingen we dan weer naar het kamp terug. Er was een strenge discipline, we moesten ons steeds melden, bij gaan en terugkomst. We verlieten ’s morgens een schoongemaakt huis. Kasten en bedden moesten model zijn. Er waren een kokkin en een leidster, die achteraf gezien weinig te doen hadden, want wij deden alles.

Ik ben nu 80 jaar, maar mijn hele leven hebben de oorlogsjaren mij achtervolgd. Ook omdat ik zoveel weggestopt heb wat niet terug te halen is. Er zijn zoveel vraagtekens. In mijn jeugd woonde in ik in Den Haag.

Wie iets over de Germaanse Landdienst kan melden uit eigen ervaring, mogelijk over het kamp Flötenau, of die algemene informatie kan verschaffen over de organisatie wordt verzocht schriftelijk of telefonisch contact op te nemen met
Betty Vink-Steffen
Leonard Springerlaan 480, 2033 TL Haarlem
Tel.023 – 5334786

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch