OPROEP – Hulp gezocht bij schrijven nieuw boek, een ‘fout’ kind dat is opgestaan tegen onrecht

  • -

OPROEP – Hulp gezocht bij schrijven nieuw boek, een ‘fout’ kind dat is opgestaan tegen onrecht

Peter de Ruiter van uitgeverij PixelPerfect is initiator en uitgever van het boek ‘Kinderen die de wereld hebben veranderd’, dat in november 2014 verschijnt. In dit boek worden kinderen geportretteerd die zijn opgestaan tegen onrecht of die symbool zijn geworden van het onrecht dat hun is aangedaan.

Dit zijn veelal kinderen buiten Nederland (behalve Anne Frank), zeg maar ‘een ver van ons bed show’. De Ruiter wil echter laten zien dat ook in Nederland kinderen onrecht is aangedaan, en wel kinderen van NSB-ers en van Duitse militairen. Om dat verhaal te kunnen vertellen, zoekt hij een kind dat of op jonge leeftijd is opgestaan tegen dit onrecht of dat als symbool van dit onrecht kan staan. Het kind moet op jonge leeftijd al iets in beweging hebben gekregen, hoe klein ook.

Het gaat De Ruiter niet zozeer om mensen die ‘uit de kast zijn gekomen’, maar om mensen die zich al op jeugdige leeftijd hebben gekeerd tegen het onrecht dat hun werd aangedaan. Ismee Tames geeft hiervan enkele voorbeelden in haar boek Besmette jeugd. Op p. 83 kun je bijvoorbeeld lezen dat een aantal kinderen uit een tehuis zich beklaagde over de slechte situatie in hun opvanghuis bij een zekere Jan Koomen, die een soort belangenbehartiger was geworden bij de sociale afdeling van de POD in Schiedam. Daar is toen serieus naar gekeken.

In het boek Fout geboren van Bas Kromhout komt een Peter voor die door zijn schoolmeester wordt geterroriseerd wegens zijn ‘foute’ achtergrond. “Een keer zat hij mij zo te sarren dat ik van pure drift van onder tegen zijn bureaublad schopte. Meester Baars viel achterover en kreeg een pot rode inkt over zich heen”. (p. 109).

Het gaat om dit soort voorbeelden, maar die moeten dan wel enig, hoe bescheiden ook, gunstig effect hebben gehad op de positie van kinderen. En het belangrijkste: wie was dit kind(eren)?

Klik hier om naar de website van het boek te gaan.

U kunt Peter de Ruiter via mail contacten voor al uw vragen en interesse: mail@peterderuiter.nl
Of bellen via: 070 306 0013


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch