Oproep: Informatie over groep Rotterdamse kinderen 30 juni 1944

  • -

Oproep: Informatie over groep Rotterdamse kinderen 30 juni 1944

Verzoek:
Op dit moment ben ik bezig met de voorbereiding van een nieuwe serie van het NTR televisieprogramma “Verborgen Verleden”.

Een voorouder waar ik onderzoek naar doe, komt voor op een lijst van 200 Rotterdamse scholieren in de leeftijd van 12-15 jaar die in aanmerking kwam voor een reis van drie maanden in de zomer van 1944 naar Böhmen – Mähren [nu Tsjechie) georganiseerd door de Nederlandsche Volksdienst. Ik probeer meer te weten te komen hoe het deze groep is vergaan op hun reis naar Duitsland. Het verhaal in de familie is dat hij pas na de oorlog terugkeerde naar Nederland.

De Rotterdamse groep maakte deel uit van een transport van 600 kinderen uit oa Den Haag en Amsterdam. Ze vertrokken op 30 juni 1944 met transport nr KI 23. Er zijn verslagen van de reis, die erg vermoeiend was. De jongen waar het over gaat, wordt ondergebracht bij KLV Lager Lipthal bei Westin, in een school. De opvang gaat nogal rommelig. Ze zouden voor ongeveer drie maanden gaan maar dat is ongeveer de periode dat de gevechten toenemen en oa operatie Market Garden van start gaat. Ik kan me voorstellen dat deze groep inderdaad pas na de oorlog is terug gekeerd.

Heeft u informatie over deze groep kinderen, neem dan contact op met het secretariaat.

wij kijken uit naar uw reacties.

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch