Oud Waffen SS-ers bij Andere Tijden over Slag om Arnhem

  • -

Oud Waffen SS-ers bij Andere Tijden over Slag om Arnhem

waffen ss 2016 arnhem

ARNHEM – Werner Krüger en Karl Heinz Henschel, voormalige artilleristen van de 9e SS Pantserdivisie ‘Hohenstaufen’, kijken zaterdag in het televisieprogramma ‘Andere Tijden’ terug op de Slag om Arnhem.

De nu hoogbejaarde mannen waren 18 jaar toen ze in september 1944 bij Arnhem op adem wilden komen na de chaotische aftocht van de Duitse troepen vanuit Frankrijk. Aan hun rust kwam een einde toen op 17 september 1944 Britse ‘Fallschirmjäger’ uit de lucht neerdaalden.

Hartenstein
Later kreeg Krüger als schutter van een tank de opdracht om de bovenste verdieping van Hotel Hartenstein in Oosterbeek aan flarden te schieten. Dat moest een einde maken aan het verzet vanuit het Britse hoofdkwartier waarin thans het Airborne Museum huist.

Dode koeien
Karl Heinz Henschel lag dagenlang op een weiland vol dode koeien bij de spoorbrug bij Oosterbeek. Al die tijd werd hij door de Britten bestookt. Totdat hij helemaal doordraaide, uit zijn dekking tevoorschijn kwam en zijn machinegeweer leegschoot richting van de Engelsen.

Angst
De mannen vertellen honderduit over de straatgevechten, over hun angst, hun instinct tot overleven en over hun toenmalige rotsvaste geloof in Adolf Hitler als leider die Duitsland tot heilstaat zou verheffen.

De aflevering van Andere Tijden is op zaterdag 24 september 2016, 21.20 uur op NPO 2


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch