Sarah Mc.Coy – De Bakkersdochter

  • -

Sarah Mc.Coy – De Bakkersdochter

BOEK COVER - DE BAKKERSDOCHTERAuteur: SARAH MC.COY – DE BAKKERSDOCHTER
Uitgever: Artemis & Co.
Datum: Mei 2012
Pagina’s: 132
ISBN: 978 9022 5636 32

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.

Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden.

Reba’s opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie’s Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren.

Voor Elsie zijn Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Recensie’s:
1. Deze fascinerende roman gaat over twee vrouwen die door een interview met elkaar in contact komen: de 79-jarige Elsie, van oorsprong een Duitse bakkersdochter en nu eigenares van een bakkerszaak in Texas, en de jonge journaliste Reba. Het interview is aanleiding voor een terugblik op de betekenis van de Tweede Wereldoorlog op Elsie’s leven. Daardoor verspringt het boeiende verhaal tussen Duitsland en Texas, en beslaat de periode 1938 (Kristallnacht)-2008. De roman, verteld in de derde persoon, wisselt bovendien van perspectief, tussen de twee vrouwen en, opmerkelijk, in vier hoofdstukken kijkt de lezer door de ogen van een nazi-officier! Aan de orde komen uitsluiting van vreemdelingen (joden, Latino’s) en het Lebensbornprogramma, maar ook de kracht van familie en vriendschap. De nog jonge Amerikaanse schrijfster verbleef als officiersdochter in haar jeugd in Duitsland.

2. Als je haar naam was sarah en het familieportret mooi vond, dan moet je dit boek zeker gaan lezen. Wat een goed geschreven verhaal!

Het verhaal komt in het begin wat moeilijk op gang, maar na een bladzijde of 50 was ik gegrepen en heb ik af en toe ’s nachts om 1 uur met spijt het boek dichtgeslagen onder het mom van ‘dan heb ik morgen ook nog wat’.
Zowel de vertellingen in het heden als het verleden zijn erg boeiend geschreven. Het verspringen in de tijd vond ik geen enkele keer verwarrend.

Het verhaal is verteld vanuit het perspectief van een Arisch Duitse vrouw, dit geeft echt een heel andere kijk op de oorlog en de bevrijding erna.

Lees meer recensies en deel uw ervaring op ons Forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch