Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah

  • -

Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah

BOEK COVERAuteur: TATIANA DE ROSNAY – HAAR NAAM WAS SARAH
Uitgever: Artemis & Co.
Datum: oktober 2010
Pagina’s: 335
ISBN: 978 9047 2017 93

De Amerikaanse journaliste Julia krijgt de opdracht om een artikel te schrijven over de razzia in Parijs op 16 juli 1942. Hierbij werden door Franse gendarmes meer dan 8 duizend joden, inclusief kinderen, uit hun huizen gehaald en gedeporteerd. Julia krijgt weinig medewerking: het is al zo lang geleden. Maar de Fransen schamen zich en vergeten het liefst: zij gingen veel verder dan de opdracht van de Nazi’s, en iedereen wist dat de joden niet meer terug zouden komen. Hun verlaten huizen werden bijna onmiddellijk door Fransen betrokken, hun spullen door de conciërges verkocht.

Sarah is een van de Joodse kinderen die eerst dagen worden vastgehouden in het Velodrome d’Hiver, daarna van hun ouders gescheiden en op transport gesteld. Zij begrijpt niet wat ze heeft misdaan om dit te verdienen, waarom mensen die zij goed kende, zich nu van haar afkeren. Waarom onbekenden naar haar spugen…..Maar meer nog dan dit onbegrip, wordt haar jonge leventje nu beheerst door angst om haar broertje Michel, die zij net voordat de Franse politie het appartement binnendrong, in een verborgen kast op zolder heeft opgesloten en aan wie ze beloofd snel terug te komen….. De sleutel van deze verborgen deur is haar grootste bezit en drijfveer om door te overleven.

Julia werkt vanaf het eind van het verhaal terug, en ontdekt dat, als zovele Fransen, ook haar schoonfamilie een aandeel heeft gehad in deze tragedie. Het maakt de relatie er niet beter op. Als ze vervolgens ongepland zwanger wordt, is de chaos compleet. Ze wil blijven zoeken naar Sarah, die de oorlog best eens overleefd zou kunnen hebben, maar ze wil ook haar schoonfamilie niet kwetsen. En ze wil de baby houden, terwijl ze hier eigenlijk te oud voor is en haar man geen voorstander is van nog een kind.

De worsteling van Sarah om terug naar huis te kunnen gaan en Michel te bevrijden, en Julia’s onderzoek en twijfel over haar door haar man gedwongen abortus is voor haar als het ware de zoektocht naar de waarde van leven.

Ontroerend en spannend. En met een dosis plaatsvervangende schaamte, ook al was je er niet bij, op 16 juli 1942……

Lees meer en discussieer mee op ons Forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch