Tot in het derde geslacht – Emile van Rouveroy

  • -

Tot in het derde geslacht – Emile van Rouveroy

EMILE VAN ROUVEROY - DERDE GESLACHT“Tot in het derde geslacht….”
Emile van Rouveroy in uitzending “EnerzijdsAnderzijds” over het doorbreken van het zwijgen over een fout verleden

Documentairemaker en inwoner van Zwartewaterland Emile van Rouveroy van Nieuwaal is op zoek gegaan naar het graf en oorlogsverleden van zijn broer Jan, een Waffen SS-er die in 1943 sneuvelde in Rusland. Daarbij werd zijn eigen geschiedenis en het foute verleden van zijn familie laag voor laag ontrafeld. Over deze zoektocht heeft Emile de documentaire “Tot in het derde geslacht” gemaakt , die op 28 april in premiére gaat in het Fraterhuis te Zwolle.

In de live uitzending “EnerzijdsAnderzijds” van ZwartewaterFM op dinsdag 29 maart a.s. om 20.00 uur vanuit café d’Olde Soldoat – Oosterburgstraat 9 te Genemuiden – vertelt Emile hoe over zijn zoektocht en hoe de film tot stand is gekomen. Voorafgaande aan de uitzending worden om 19.45 uur enige fragmenten getoond van de documentaire.

“Tot in het derde geslacht” is een film over de complexiteit van familiebanden, het doorbreken van een leven lang zwijgen en het overwinnen van diepgewortelde schaamte. Waarom maakten zijn ouders en broers die keuze voor die zeer foute kant? Vindt hij het graf van zijn broer en lukt het hem zijn herbegrafenis, al of niet symbolisch te regelen ? Is dit een welbewuste keuze die tot begrip leidt of bereikt hij juist het tegengestelde? De zoektocht, de reis, de – mogelijke – herbegrafenis zijn de belangrijkste elementen, waarvan de hoofdvraag is: wanneer krijgt iemand vergeving voor de zonden van zijn ouders en broers? En van wie moet die vergeving komen om hem ten diepste te kunnen aannemen ? Een Joodse voorganger helpt Van Rouveroy aan een Thora tekst die vergeving aanreikt: tot in het derde geslacht.
Het gaat in de film niet alleen over het persoonlijke verhaal van Emile. Het heeft ook een universele betekenis: op vele momenten in de geschiedenis worden kinderen voor de rest van hun leven opgezadeld met foute keuzes van hun ouders en het daaruit voortvloeiende stille en schaamtevol zwijgen.

Van Rouveroy van Nieuwaal heeft internationale bekendheid verkregen met zijn documentaire “Houdt God van vrouwen?”, die tot beste documentaire van 2013 is gekozen. Daarnaast maakte hij o.m. “Staphorst in tegenlicht” en “Rijssens stille oorlog”.

Tijdens de uitzending bestaat gelegenheid in discussie te gaan met Van Rouveroy over de thema’s die hij aansnijdt. Belangstellenden zijn van harte welkom.
In verband met de informatie voorafgaande aan de uitzending is aanwezigheid vanaf 19.45 uur gewenst. De toegang is gratis.
De uitzending is ook te beluisteren via de ether 107.3 FM en via de kabel 104.1 FM of via de live stream van ZwartewaterFM: www.zwartewaterfm.nl


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch