Vijand in een Vrij Land

  • -

Vijand in een Vrij Land

Een korte documentaire over Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad met hevige discriminatie in Nederland. Een afstudeerproductie van Coen Grutters.

Naoorlogse discriminatie richting Duitsers

Ondanks het feit dat Nederland pas in 1951 officieel de staat van oorlog met Duitsland beëindigde, was er voor velen in Nederland reden tot vreugde toen in 1945 de geallieerden heel het land wisten te bevrijden. Een einde aan een lange periode van onderdrukking door de Duitse bezetter. Toch hield de moeilijke periode na 1945 niet voor iedereen op. Duitsers die destijds in Nederland woonden werden door de Nederlandse regering in ballingschap in London tot vijandelijk onderdaan verklaard. Dat tezamen met de haat die vele Nederlanders voor Duitsland en haar bevolking voelden zorgde voor een zware tijd.

Discriminatie vandaag de dag

Hoewel discriminatie richting Duitsers in Nederland de afgelopen jaren minder is geworden, kan helaas niet hetzelfde worden gezegd over discriminatie an sich. Of de discriminatie van nu te vergelijken is met de discriminatie die Anneliese Groeneveld en Lothar Pasch jaren geleden meemaakten is de vraag. “Nee, ik denk dat het vandaag de dag minder erg is”, meent Anneliese Groeneveld, die in haar jeugd hevig werd gepest om haar Duitse roots.

Kijk hier de online documentaire

© 2020  Coen Grutters
https://coengrutters.wixsite.com/vijandineenvrijland


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch