VVD niet blij met biografie over Haya van Someren

  • -

VVD niet blij met biografie over Haya van Someren

HayaDe VVD heeft geprobeerd de biografie aan te passen die op eigen verzoek over voormalig partijboegbeeld Haya van Someren-Downer (1926 – 1980) is geschreven. En dat terwijl het al lang algemeen bekend was dat Haya van Someren uit een NSB-gezin kwam. Naar eigen zeggen had ze een hekel aan totalitaire regimes aan de Tweede Wereldoorlog overgehouden en koos voor de VVD vanwege de grote nadruk op de vrije ontwikkeling van het individu.

De VVD heeft de presentatie de biografische schets van Alies Pegtel over partijcoryfee Haya Van Someren-Downer afgeblazen. Mark Rutte zou zaterdag 5 september tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Stichting Haya van Someren, het opleidingsinstituut van de partij, het eerste exemplaar overhandigen aan de zoon van de in 1980 overleden politica. De zoon heeft te kennen gegeven dat hij er bezwaar tegen heeft dat de schrijfster in zijn ogen veel te veel aandacht heeft besteed aan het NSB-gezin waarin zijn moeder opgroeide.

Pegtel besteedde twee hoofdstukken aan de jeugd van Van Someren, die zelf niets met de NSB te maken had maar wier leven daardoor volgens de biografe wel getekend is geweest. De feiten worden door de VVD niet betwist, onderstreept  de partijwoordvoerder. Maar de zoon van Van Someren zou onthutst zijn door deze geschiedenis, aldus De Volskrant. En omdat hij eregast is op het jubileumfeest, kon het boek daar geen rol meer spelen.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch