‘Wehrmacht bracht moderne seksuele moraal naar Nederland’

  • -

‘Wehrmacht bracht moderne seksuele moraal naar Nederland’

FahnenbruckCover2Duitse soldaten droegen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij aan de modernisering van de seksuele moraal in Nederland. Zo spraken Wehrmachtsoldaten openlijker over seks dan Nederlanders en werden de militairen regelmatig gecontroleerd op geslachtsziekten.

Het Duitse leger was daarin heel modern en pragmatisch, schrijft historica Laura Fahnenbruck. Volgende week promoveert ze aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over seksualiteit en de Wehrmacht tijdens de Duitse bezetting.

Condooms
Duitse soldaten werden door de legerleiding aangemoedigd om relaties aan te knopen met Nederlandse vrouwen. Alle Duitse militairen die in Nederland waren gelegerd werden standaard uitgerust met condooms en ze kregen brochures mee waarin positief werd geschreven over Nederland.

Vooral vrouwen op het Nederlandse platteland werden beschouwd als goede kandidaten voor een kansrijke verbintenis. De Duitse propaganda liet daarom beelden zien van Duitse militairen die hielpen op Nederlandse boerderijen. De Duitsers verkozen Nederlandse vrouwen boven bijvoorbeeld Franse, die volgens de Duitse legerleiding geraffineerd en potentieel gevaarlijk waren.

De bezetter wilde graag een gezamenlijke toekomst opbouwen met het ‘stamverwante Nederland,’ schrijft Fahnenbruck. Militairen werden zo gebruikt om Nederland mentaal in te lijven in het Derde Rijk.

Brede schouders
Volgens Fahnenbruck speelde ook het Duitse legeruniform een rol bij de verovering van het hart van de Nederlandse vrouw. Het uniform maakte de schouders van de drager breder en zijn benen langer. Daarmee benadrukte het de mannelijkheid van de Wehrmacht-soldaat.

Hoeveel Nederlandse vrouwen een relatie met een Duitse militair kregen, is niet duidelijk. Wel staat vast dat in de meidagen van 1940 veel meisjes de soldaten aantrekkelijk vonden. “Dan komen er al berichten van meisjes die zich niets aantrekken van sociaal gezag. Al werd het breed afgekeurd, soldaten boden concrete kansen op seksuele ervaringen.”


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch