Yvo Janssens – George Duiker, Hollandse jongen bij de Waffen SS

  • -

Yvo Janssens – George Duiker, Hollandse jongen bij de Waffen SS

George Duiker - Yvo JanssensAuteur: Yvo Janssens
Soort: Met illustraties
Taal: Nederlands
Uitgever: JK Publications
Datum: november 2011
Pagina’s: 160
Druk: tweede
ISBN10 9081706411
ISBN13 9789081706414

George Duiker – een biografie van een Hollandse jongen uit Zandvoort die met zijn twee broers tekent voor een Duits sportinstituut. De sluwe werving van de bezetter zorgde ervoor dat de broers ongewild terechtkomen bij niets minder dan de Waffen-SS. Dit is het startschot van een onnavolgbare odyssee.

George, van zichzelf al een gedreven jongeman, pakt de handschoen op en ontwikkelt zich tot een voorbeeldig militair. Met zijn eenheid trekt hij ten strijde tegen het ‘goddeloze communisme’. De voormars door de Oekraïne bekoopt hij met een zware verwonding. Hij geraakt in de ongekend barre winter van ’41/’42 en trekt op tot in de Kaukasus. George viel op door zijn tomeloze inzet en moed. Hij wordt naar dé officiersschool gestuurd: de SS Junkerschule Tölz. Ondanks veel last van zijn verwondingen weet hij deze opleiding glansrijk te doorlopen.

De periode die volgt, is minstens van hetzelfde kaliber als de eerste oorlogsjaren. Alleen nu tekent zich in alle duidelijkheid de ondergang van het Derde Rijk af. Een regime dat George, slechts 22 jaar jong, van pijnlijk dichtbij leert kennen. Als het spel uiteindelijk uit is, begint het nieuwe overleven.

Deze biografie is enig in zijn soort. Het is een niet te bevatten avontuur, waarin ontbering, waanzin, saamhorigheid, door-zettingsvermogen en het gruwelijke gezicht van een oorlog getoond wordt. Wie op zoek is naar een lofzang komt bedrogen uit. Het is de realiteit uit eerste hand van een Nederlandse jongen die koos voor de bezetter en daarmee meende het juiste te doen.

Recensie:
De aantallen Nederlandse militairen die gedurende de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde meevochten, staan in geen verhouding met de grote aantallen Nederlanders die dienst namen bij de Duitse strijdkrachten. Maar liefst 23.000 Nederlandse mannen kozen bewust of onbewust om ideele, impulsieve of opportune redenen voor dienst bij de Waffen-SS. Velen van hen zijn gesneuveld aan het Oostfront. Om begrijpelijke redenen zijn de schriftelijke herinneringen van de laatste groep echter zeer dun gezaaid. Om toch tot een completer beeld te komen van onze vaderlandse geschiedenis heeft Yvo Janssens het aangedurfd om het levensverhaal van George Duiker (1922) op papier te zetten. De auteur beperkt zich uitsluitend tot de persoonlijke belevenissen van de Nederlandse Waffen-SS-er. Hij geeft geen enkel commentaar, maar laat George Duiker zelf aan het woord. Duiker vertelt over zijn jeugd en zijn familie, de redenen waarom hij dienst nam, zijn opleiding in Duitsland, de operationele inzet aan het Oostfront en ten slotte de roemloze ondergang van zijn SS-eenheid. Na de oorlog is hij in Duitsland blijven wonen.

Een zeldzame biografie. Vlot geschreven en geïllustreerd met originele zwart-witfoto’s.

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch