Yvonne van den Berg – De viool van mijn moeder

  • -

Yvonne van den Berg – De viool van mijn moeder

COVER BOEK 'DE VIOOL VAN MIJN MOEDER' 2013Auteur: Yvonne van den Berg

ISBN 978 90 218 0875 8: 
E-book
ISBN 978 90 218 0876 5: Paperback
Blz.272
Uitgeverij: Luitingh-Sijthof

Autobiografische roman over een oorlogsgeheim
Kun je als dochter ontsnappen aan je moeders trauma’s ?

In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een nsb-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder – die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer?
Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

Met deze roman breekt Yvonne van den Berg haar familiegeheim open.

Zie ook Yvonne’s website bij dit bijzondere boek voor muziekfragmenten, achtergronden en wetenswaardigheden. zie ook de Facebook pagina

17 oktober verschijnt bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff De viool van mijn moeder. In deze autobiografische debuutroman van Yvonne van den Berg is muziek onlosmakelijk verbonden met het leven van de personages. Het Noord Nederlands Orkest zet het verhaal luister bij met een speciale concertserie rondom het boek in november. Voorafgaand aan elk concert verzorgt Yvonne van den Berg een inleiding. De roman verschijnt gelijktijdig als paperback en e-book.

Interview door Bram Douwes bij Radio OOG:
Twee jaar geleden begon Yvonne van den Berg met het schrijven van De viool van mijn moeder. Deze week ligt haar debuutroman eindelijk in de winkel en volgende maand treedt ze samen met het Noord Nederlands Orkest op. In De viool van mijn moeder beschrijft Van den Berg hoe het was om op te groeien in een gezin waarvan de moeder uit een NSB-gezin komt.

Bram Douwes besprak dit zware thema met haar en ging uitgebreid in op het schrijfproces en de rol die klassieke muziek speelt in het boek. Luister in twee delen hoe het boek tot stand kwam !

Deel 1: Over de Historische Achtergrond
Deel 2: Over de rol van Muziek in het boek met hier alvast een klein voorproefje

Lees hier de prachtige boekrecensie gemaakt door Margaretha Coornstra van het boek “De Viool van mijn Moeder” lees hier meer

Yvonne van den Berg – Het Beste Groninger Boek 2014 bekend , Lees hier meer over deze geweldige prestatie: Beste Groninger Boek 2014

Concertserie:
Het programma van de concertserie is samengesteld uit werken die een belangrijke rol spelen in de roman:
Suite voor orkest nr. 2 van Bach/Mahler, het Vioolconcert van Mendelssohn, uitgevoerd door de beroemde Nederlandse violiste Liza Ferschtman, en Symfonie nr. 4 van Brahms.

Data:
Donderdag 14 november 2013 – De Oosterpoort in Groningen, aanvang 20.15 uur, inleiding om 19.00 uur
Vrijdag 15 november 2013 ̶ De Harmonie in Leeuwarden, aanvang 20.15 uur, inleiding om 19.15 uur
Dinsdag 19 november 2013 ̶ De Tamboer in Hoogeveen, aanvang 20.15 uur, inleiding om 19.15 uur
Woensdag 20 november 2013 ̶ Theater De Muzeval, aanvang 20.15 uur, inleiding om 19.15 uur

Over de auteur:
Na haar conservatoriumstudie dwarsfluit en piano speelde Yvonne van den Berg (1955) in diverse ensembles en gaf ze les aan conservatoria. Later maakte ze carrière als beleidsmaker en organisator binnen de muziekwereld. Sinds 2000 is ze verantwoordelijk voor de programmering van de klassieke concerten in De Oosterpoort in Groningen.

Lezingen over mijn boek De viool van mijn moeder en muziek.

De komende weken kom ik in een aantal boekwinkels een lezing geven over mijn boek en de muziek die daar in voor komt. Het gaat om de volgende data en winkels. Alle lezingen zijn ’s avonds. Vraag voor de details bij de boekhandels.
30 april 2014: de Readshop in Spanbroek,
2 mei 2014:de Readshop in Doorwerth
6 mei 2014:Boekhandel het Leesteken in Purmerend
7 mei 2014: HoekBoek in Voorhout

Dan kom ik verder in Elburg op 29 mei 2014 (Hemelvaartdag) om 14.00 uur.

Iedereen is natuurlijk van harte welkom!

Yvonne van den Berg

****************************************************************
Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch